• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Advokat o slučaju Trgovska gora: Hrvatska na pola koraka da završi posao

Autor Dušan Volaš

Problem izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, najznačajnije bilateralno pitanje između BiH i Hrvatske, treba hitno rješavati jer je Hrvatska na pola koraka da završi posao, izjavio je Srni advokat iz Novog Grada Aleksandar Janković.

 Advokat iz Novog Grada o slučaju Trgovska gora Izvor: Google maps / printscreen

Janković smatra da je zabrinjavajuća inertnost BiH u vezi sa ovim problemom i da ovo pitanje treba hitno vratiti iz Savjeta ministara u Predsjedništvo, koje je nadležno da vodi spoljnu politiku i jedino koje operativno može da to pokrije.

"U Hrvatskoj su na pola koraka da završe posao, ostala je studija uticaja i građevinska dozvola. I to je to. Bageri dolaze i počinje se sa radovima. Onda će zaista biti kasno", rekao je Janković.

Možda će vas zanimati

Ukoliko hitno ne budu preduzete neke mjere, ističe, posljedica će u budućnosti biti odlazak stanovništva.

Janković je istakao da je volja stanovništva s obje strane rijeke Une jasna, podsjetivši da je na području u Federaciji BiH, kroz koji protiče rijeka Una, proglašen je Nacionalni park "Una", a na području Republike Srpske Park prirode "Una".

"Boli nezainteresovanost nadležnih institucija da se spriječi namjera Hrvatske da u neposrednoj blizini jednog od najljepših dijelova BiH smjesti radioaktivni otpad", istakao je Janković.

On je podsjetio da je Skupština opštine Novi Grad 2007. godine usvojila Rezoluciju o protivljenju Prostornom planu opštine Dvor u dijelu koji se odnosi na lokaciju Trgovska gora na kojoj je predviđena izgradnja odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti i naselja Vanići u kojem je predviđena izgradnja odlagališta opasnog otpada.

Janković je dodao da su još jednu rezoluciju kojom se protivi aktivnostima izgradnje odlagališta usvojili 2015. godine, a te dokumente su usvojile i sve opštine u slivu rijeke Une i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, ali i Narodna skupština Republike Srpske, parlament Unsko-sanskog kantona, Parlamentarna skupština BiH.

On je prije dvije godine uputio pismo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju sa sjedištem u Beču u kojem je izrazio zabrinutost zbog namjere Hrvatske da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže u opštini Dvor, u blizini granice sa BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hu

Kada oni prave odlagalište i niko im nemože ništa,zašto se ne pravi aerodrom u Trebinju?

MONDO REPORTAŽE