• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Trgovska gora: Hrvatska korak bliže odlagalištu radioaktivnog otpada uz Unu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Hrvatska raspisala javnu nabavku za izradu glavnog projekta centra za upravljanje radioaktivnim otpadom na granici sa BiH.

 Hrvatska nastavlja izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada u Dvoru an Uni Izvor: Google maps / printscreen

Član Ekspertskog tima iz BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević izjavio je da je, prema informacijama kojima raspolaže, Hrvatska odredila konzorcijum koji će raditi na izradi glavnog projekta centra za upravljanje radioaktivnim otpadom na Čerkezovcu.

Dizdarević je rekao da je Hrvatska raspisala javnu nabavku za izradu glavnog projekta centra za upravljanje radioaktivnim otpadom, te da je bilo žalbi u vezi sa tim, ali da je na kraju, koliko je njemu poznato, određen konzorcijum koji će raditi na tome.

Možda će vas zanimati

"To je ono što mi, kao Ekspertski tim, znamo. Mi sada nastojimo da u svim tim projektnim analizama i pojedinim dijelovima projekta dobijemo transparentnost, te da i naši eksperti imaju informaciju, odnosno da daju svoje primjedbe", pojasnio je Dizdarević.

On je dodao i da je Hrvatska još prošle godine pokrenula aktivnosti u vezi sa monitoringom, odnosno da su uzimali uzorke gdje je Institut "Ruđer Bošković" vršio monitoring radioaktivnosti.

Možda će vas zanimati

"Nakon toga je postavljen seizmološki mjerač kojim su pratili eventualna podrhtavanja tla. Koliko mi je poznato, odradili su jednu duboku geološku bušotinu. Činjenica je da oni rade na zahvatu, odnosno skupljaju dokumentaciju, materijal i rezultate mjerenja, kako bi uradili studiju uticaja na okolinu", istakao je Dizdarević.

On smatra da je za izradu kvalitetne studije uticaja na životnu okolinu potrebno bar dvije godine.

"Jedna po jedna javna nabavka se objavljuje i određuju se konzorcijumi i kompanije koje treba da urade pojedine poslove", rekao je Dizdarević.

Možda će vas zanimati

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una" i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE