• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik protiv sankcija Rusiji, od poslanika NSRS traže da se i oni izjasne

Autor Brankica Spasenić

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik obratio se danas na početku posebne sjednice Narodne skupštine RS.

 Dodikovo obraćanje u NSRS Izvor: Mondo - Slaven Petković

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u uvodnom obraćanju pred poslanicima na današnjoj posebnoj sjednici da je RS za neutralnost u rusko-ukrajinskom sukobu, a da današnja rasprava ima za cilj da se napravi poseban dokument koji bi se zvao Stragetija spoljnopolitičkog položaja i uticaja na RS, ili slično tome.

Podvukao je da stoji na raspolaganju i drugim stranim ambasadorima da zatraže posebnu sjednicu NSRS, te da bi bio spreman da im udovolji.

"To ne znači da je ovu sjednicu tražio ruski ambasador, tražio sam je ja", kazao je Dodik.

"Došao sam da pitam ovaj parlament mnoga konkretna pitanja. Želja mi je da afirmišem ovaj parlament kao mjesto odlučivanja o spoljnoj politici. Ova NSRS je konačni donosilac odluke" kazao je Dodik.

Ocijenio je kako ne postoji „spoljna politika BiH“.

Naveo je kako RS nije značajan geopolitički faktor, ali jeste značajna za odlučivanje unutar BiH.

"Mi ne smijemo izgubiti tu ulogu, ona mora ojačati i još više se afirmisati", kazao je.

Rekao je da se nijedan organ u BiH „nije bavio pitanjem sankcija Rusiji, ali da je bilo pojedinaca koji su se bavili time i to predstavljali kao definitivnu odluku BiH.

"Ja sam protiv sankcija. U jednom od zaključaka sa ove sjednice treba biti pitanje - da li ste za to da se Rusiji uvedu sankcije i da se pridružimo Evropskoj uniji u uvođenju sankcija. Uvjeren sam da će većina vas glasati protiv sankcija Rusiji", kazao je Dodik.

Predložio je da NSRS potvrdi da RS ostaje na poziciji neutralnosti, da nisu uveli sankcije Rusiji i da se ne protivi „kolektivnom Zapadu“ i da je to njihova politika, a da RS treba da ostane izvan takvih procesa i dešavanja.

Posebno je kritikovao ulogu Velike Britanije, kako na globalnom niovu, tako i britansku ambasadu u BiH.

"Britanska uloga je pokvarena, ne želimo snositi posljedice loše politike Britanije. Žao mi je Evrope koja će trpiti zbog takve politike Britanije ". rekao je Dodik.

Poručio je da će se RS držati neutralnosti u ukrajinsko-ruskom oružanom sukobu.

"Zalažemo se i zalagaćemo se da se isti takav princip striktno primjenjuje i na nivou BiH. U provođenju dosljedno neutralnog stava, koristićemo sve institucionalne kapacitete kojima raspolažemo – kazao je Dodik.

Tvrdi i da se spoljno-politička pitanja pokušavaju riješiti jednostranim neustavnim djelovanjem „pojedinih muslimanskih ambasadora koji su pod kontrolom političkog Sarajeva“, kao i nekih međunarodnih predstavnika.

"Praksa jednostranog nastupanja mimo odluka Predsjedništva BiH nesumnjivo dovodi do kraha institucija i pogubna je za sveukupne odnose u BiH", rekao je.

Dodao je da bošnjački političari zanemaruju pomenutu odredbu i da imaju manipulativni pristup, zbog čega je, kako je istakao Dodik, podnio krivične prijave protiv ministrice Bisere Turković, protiv Svena Alkalaja, ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama, Emine Merdan, šef misije BiH pri Evropskoj uniji i Ivana Orlića, ambasadora BiH u Savjetu Evrope...

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE