• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i republičko rukovodstvo u Gradskoj upravi: Evo šta je dogovoreno (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

Vlada RS finansiraće izgradnju Centralnog-spomen obilježja u Banjaluci, obnovu stare "Kuće Milanovića" i jednim dijelom izgradnju mosta i puta u Česmi, dogovoreno je na današnjem sastanku najvišeg rukovodstva Srpske i Grada Banjaluka.

 Milorad Dodik, Draško Stanivuković, Željka Cvijanović, Radovan Višković, Mladen Ilić. Izvor: Mondo - Slaven Petković

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da će Vlada finansirati i izgradnju glavnog puta u Česmi, trotoar od Zalužana prema Trnu, kao i proces obnove "Kuće Milanovića" (jedno od starih zdanja u centru Banjaluke).

"Isključivo smo razgovarali o projektima. Neki će ove godine početi sa realizacijom. Dobili smo podršku Vlade koja će u potpunosti finansirati izgradnju Centralnog spomen-obilježja koji će se graditi ove godine. Grad je dao lokaciju vrijednu 13 miliona maraka i svu projektnu dokumentaciju. Krajem septembra ili početkom oktobra postavićemo kamen temeljac, na 30 godina Republike Srpske. Razgovarali smo o obnovi 'Kuće Milanovića' koja će postati muzej. Ova zgrada će biti značajna institucija kulture. Vlada će dati tri miliona maraka, a Grad ostala sredstva".

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Stanivuković je istakao da vjeruje da će izgradnja mosta u Česmi početi u avgustu.

"Imamo potpuno konsenzus što se tiče mosta u Česmi, kao i škole na Paprikovcu. Grad mora da izdvoji 1,5 miliona KM. Zamolio sam još dva projekta kao što je izgradnja puta. Time smo kompletno završili probleme što se tiče mještana Česme. Zajedno sa predsjednikom Skupštine Grada, izražavam zadovoljstvo jer smo pričali o važnim projektima", rekao je on.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da je dogovoreno da će Grad riješti imovinsko-pravne odsnose za izgradnju dvije trafo stanice vrijedne 20 miliona maraka.

"Apelovali smo na Gradsku upravu što se tiče izgradnje dvije trafo stanice u vrijednosti od 20 milina maraka. Dobili smo uvjerenje da će se to ubrzati, kako bi se poboljšala energetska efikasnost grada. Banjaluka je veći konzument u odnosu na druge lokalne zajednice po broju stanovnika. Stalno smo u kontinuitetu obezbjeđivanja novih sadržaja na UKC-u, imamo planove i nismo od toga odustali što će poboljšati i Banjaluku. Mi nastavljamo sa kordinisanjem aktivnosti u Gradu. Razgovarali smo da od Manjače napravimo veliki turistički centar. Zaokružili smo priču kako bi Banjaluka trebala da izgleda u narodnom periodu", rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je sastanak važan korak u saradnji republičkih i gradskih institucija.

"Moramo da imamo viziju i ideju o Gradu. U ova kokuzna i teška vremena Grad mora biti siguran i obezbijediti sva sredstva. Razgovarali smo o konkretnim projektima. Ništa se ne može desiti ako nema sinergije republičke i gradske vlasti. Važno je da završimo sa spomen obilježje. Čim se dobije građevinska dozvola Vlada će preuzeti na sebe dalje obaveze. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokalnom nivou nikad nije jednostavno. Gradska uprava i republičke institucije moraju rehabilitovati sve velike projekte", rekao je on.

Dodao je da je prioritet biti i rasterećenje saobraćaja u centru grada.

"Grad mora da se deblokira u smislu saobraćaja. Ne smijemo zaostati po pitanjima infrastrukture. Moramo poboljšati elektrodistribuciju, zato i potenciramo izgradnju trafostanica".

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Riječ je o trafostanicama koje treba da gradi Elektroprenos u Banjaluci, za šta je već obezbijeđeno 20 miliona KM. Premijer Radovan Višković kaže da je poslije današnjeg sastanka razrješeno nekoliko dilema.

"Institucije srpske nisu se maćehinski ponašali prema Gradu samo jer je 'drugi gradinačelnik''(iz opozicione partije). Danas smo otklonili dileme oko budućih projekata. U toku je tender. 'Kuća Milanovića' je apsolutno prihvatljiva za Vladu RS. Mnogima je bila trn u oku zgrada Vlade, a danas je administrativni centar i čitav ovaj kompleks je ponos i Srpske i Banjaluke. Ponosni smo što sve koje dočekujemo u ovakvom objektu. Želim da i u budućnosti ovako sarađujemo", zaključio je Višković.

Na sastanku u Gradskoj upravi bili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, ministar finansija Zora Vidović, ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Sastanak u ovom sastavu bio je najavljivan par puta do sada, ali nije održan i stekao se utisak da republička vlast blago rečeno ignoriše banjalučku gradsku administraciju. Premijer Radovan Višković i Stanivuković sastali su se jednom u martu 2021. godine u sjedištu Vlade RS.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE