• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igor Kalabuhov u NSRS: BiH za Rusiju prijateljska zemlja, informacije o pridruživanju sankcijama su insinuacije

Autor Brankica Spasenić

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov obratio se poslanicima Narodne skupštine RS na današnjoj posebnoj sjednici.

 Obraćanje Igora Kalabuhova u NSRS Izvor: Mondo - Slaven Petković

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov kazao je danas da Rusija svrstava BiH u prijateljske zemlje, a da su informacije o pridruživanju BiH sankcijama prema Rusiji „insinuacije“, i da djelovanje pojedinih bh. diplomata ne može da se smatra „odrazom konsolidovane pozicije cijele BiH“.

On je podsjetio da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da se dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, kao i da se zalaže za „decentralizovanu arhitekturu BiH“.

„Svako spoljno uplitanje, posebno nametanje rješenja, će imati dalekosežne i opasne posljedice. Nažalost, moramo konstatovati destruktivnu ulogu dijela međunarodne zajednice koje je neodogovorno izabralo put podrivanja napretka. Sebična želja da se implementira njihova politička agenda u BiH, prije svega kroz nametanje evro-atlantskih integracija, dovela je ka eroziji Dejtonskog sporazuma“, rekao je Kalabuhov.

Poručio je kako vidi duboke probleme u FBiH gdje se „podstiču prakse zbog kojih se krše prava Hrvata na legitimno predstavljanje“.

Poručio je i da je došlo vrijeme da se puna odgovornost za funkcionisanje BiH prenese na domaće, izabrane funkcionere i predstavnike konstitutivnih naroda, kao i da se Rusija zalaže za ukidanje OHR-a

Podvukao je da cijeni stav rukovodstva RS i Milorada Dodika koji se „zalažu za striktno poštovanje normi međunarodnog prava“.

Kategorično je odbacio miješanje visokog predstavnika u unutrašnje političke procese u BiH. „Neupitno je da bilo koje njegove akcije usmjerene prema zakonito izabranim funkcionerima i demokratskim institucijama, ne mogu se smatrati legitimnim“, kazao je.

Pogubnim je ocijenio sankcije zapadnih zemalja prema „akterima koji vode nezavisnu političku liniju“.

„Poštujemo suvereno pravo BiH da realizuje svoje spoljno-političke prioritete, ali i mi imamo pravo naglasiti potencijalne probleme u slučaju hipotetičkog pristupanja BiH vojno-politikčkim savezima koji sprovode neprijateljsku i agresivnu politiku prema Rusiji“, rekao je Kalabuhov.

Poručio je ovo prvo zvanično obraćanje ruskog ambasadora u sali NSRS, zbog čega je ponosan.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE