• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavara nakon uvedenih sankcija: Iznenađen sam da Stejt department nema važnija posla

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odbacio je sve optužbe zbog kojih mu je Ministarstvo finansija SAD izreklo sankcije i stavilo na "crnu listu", ističući da su neistinite i tendenciozone i da je iznenađen da Stejt department nema važnija posla.

 Čavara odbacio sankcije Stejt departmenta Izvor: Anadolija - Samir Jordamović

"Iznenađen sam da Stejt department nema važnija posla u vrijeme dok se uspostavlja novi svjetski poredak od političke ocjene mog rada i kazne za nešto što nisam mogao uraditi", napisao je Čavara na "Fejsbuku", te naveo kako nikakve imovine izvan Busovače nema.

Američko Ministarstvo inostranih poslova navelo je da su Čavari sankcije uvedene jer od 2019. godine odbija da ispuni svoju ulogu i nominuje sudije za najviši sud u zemlji sa liste kandidata koju sastavlja savjet formiran da bi se osiguralo nezavisno sudstvo.

Možda će vas zanimati

"Čavara je dodatno naznačen kao odgovoran za ili saučesništvo, bilo da je angažovan direktno ili indirektno, u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu".

Čavara je naveo da je juče iz medija saznao za sankcije, naglasivši kako on u potpunosti radi na "provođenju Ustava, zakona i Dejtonskog i Vašingtonskog mirovnog sporazuma i svih drugih sporazuma koji se odnose na FBiH i BiH", te da je iznenađen izrečenim sankcijama.

On je ukazao da nemogućnost uspostavljanja nove izvršne vlasti poslije izbora 2018. godine ima iste razloge kao i neimenovanje sudija Ustavnog suda, a to je, kako kaže, nepostojanje političkog dogovora u FBiH za što ne može biti odgovoran, pogotovo ne prema onima koji su uzeli sebi za pravo da izreknu sankcije predsjedniku FBiH bez navođenja po kojoj odredbi međunarodnog prava.

"Mada su se mnogi politički stavovi mogli razumjeti iz tendencioznog i neistinitog izvještaja gospodina Šmita u UN koje su protiv stabilizacije političke situacije u BiH, a možda to po mišljenju mnogih istima i nije cilj.

Svjestan sam da je pravo na strani jačeg bez obzira koliko to bilo protiv svih normi prava čovječanstva, pojedinca i suvereniteta država", napisao je, između ostalog, Čavara.

On je poručio da će u svom radu i dalje, u skladu sa ustavima FBiH i BiH, djelovati za uspostavljanje bolje i pravednije BiH za sva tri konstitutivna naroda.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE