• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruska ambasada: Šmitove odluke nisu obavezujuće

Autor Dušan Volaš

Ambasada Rusije u BiH saopštila je povodom nametnute odluke Kristijana Šmita o finansiranju opštih izbora u BiH da njegove odluke nisu obavezujuće, s obzirom na to da je nelegitimno njegovo djelovanje kao visokog predstavnika.

 Ruska ambasada o odluci Šmita da nametne finansiranje opštih izbora u BiH Izvor: Ambasada Ruske Federacije u BiH

"U tom kontekstu izjavljujemo da njegove takozvane odluke nisu obavezujuće. Što se tiče suštine posljednje od njih koja se odnosi na održavanje izbora – posljednja granica cinizma je prevaziđena", saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

U saopštenju se dodaje da nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako "besramno zadirali u tuđi novčanik, iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji".

Iz Ambasade ističu da apsurdnost postupanja Šmita naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju.

"Štaviše, bilo je konkretnih prijedloga za prevazilaženje nastale situacije. Ali opet je prevladala gruba sila koja je namjerno destabilizovala situaciju u BiH", napominje se u saopštenju.

Ruska Ambasada u BiH, kako se navodi, potvrđuje potrebu da strane u BiH same treba da dođu do rješenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora za koje postoje potrebni pravni mehanizmi.

Iz Ambasade ocjenjuju da se neće iznenaditi ako politička linija takozvane međunarodne zajednice dovede do toga da će, "umorna od svojevoljnosti" građana BiH, sama "izabrati" lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku.

"I to će biti apoteoza zapadnog `demokratskog` upravljanja BiH", ocijenili su iz Ambasade Rusije u BiH.

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuo je juče odluku o finansiranju opštih izbora u BiH.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE