• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Postignut je načelni dogovor, ali nismo ništa potpisali

Autor Dragana Božić

Lideri parlamentarnih stranaka iz RS nakon povratka iz Brisela održali pres konferenciju na kojoj su saopštili detalje sastanka.

 Dodik o sastanku u Briselu Izvor: Vlada RS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da zbog opozicije nisu bili jedinstveni stavovi u Briselu.

„Nije se moglo doći do dokumenta koji nam je predočen tek na početku sastanka. Vidjelo se da su ga pisali Bošnjaci iz Kancelarije u Sarajevu koji su srpski predstavnici morali da razmnotre i vrate. Nas trojica smo djelovali jedinstveno. Gospodin Nešić je u svojim diskusijama bio korektan i razgovarao je sa nama“.

Istakao je da je predsjednik PDP-a Branislav Borenović odstupao te vodio izbornu kampanju u Briselu i „napravio samo fijasko“.

„Borenović je prihvatio taj dokument, jedini koji nije je Nešić“, istakao je Dodik.

Zahvalio se predsjedniku Savjeta EU Šarlu Mišelu i Šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju.

„Bili su veoma uspješni i korektni moderatori sastanka koji je okupljao mnoge različite stavove. Sastanku nije prisustvovao Čović koji je doputovao u Brisel. Prije našeg sastanka mislim da je imao sastanke i sa Boreljom i Mišelom“.

Dodik je rekao da je nakon ovog sastanka postignut pomak u odnosima Evrospke unije prema RS i BiH.

„Jedan od uspjeha ovog sastanka je što smo napravili dogovor šta se treba dešavati u BiH i da će se izbori sprovesti fer i korektno. Ovo je pomak, jer je uklonjeno 14 prioriteta Mišljenja Evropske komisije kao uslov za kandidaturu i to je dobro da se olakša dobijanje kandidatskog statusa“, rekao je Dodik.

Napomenuo je da su uvažene primjedbe koji su iznijeli Petar Đokić i Nenad Stevandić.

„Primjedbe koje smo nas trojica iznosili su bile uvažavane. Tema sankcija prema Rusiji je skinuta. Nikavu saglasnost po tom pogledu nismo dali“.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekaao je da je ovo bio sastanak drugačijeg karaktera od svih dosadašnjih.

„Rečeno je šta je bio karakter ovog sastanka, tok i ishod. Prije sastanka smo imali komunikaciju sa predstavnicima gospodina Mišela. Nismo mogli prihvatiti neke formulacije koje su izvan Dejtonskog sporazuma. Nakon ovog sastanka nije vršen nikakav prtitisak. Bio je razuman dijalog o svim važnim pitanjima“.

 Ocijenio je da je odnos EU prema Srpskoj danas mnogo bolji.

„Prema Srpskoj se niko ne može odnositi kao prema vreći za udaranje. Autoritet Srpske je danas sasvim drugačiji. Zahvaljujem se Borelju i Mišelu jer su se na razuman način postavili pema ovom sastanku. Kroz ovaj vid smo izgradili partnerstvo koje može da bude korisno“.

Đokić kaže da je donekle razumljivo što se predstavnici opozicije ne slažu sa vlasti, jer se bliže izbori.

„Imali smo neslaganja sa predstavnicima opozicije. Juče smo imali korektan razgovor sa njima, posebno sa gospodinom Nešićem. Borenović je imap drugačiji pristup, i iznosi je pitanja juče koja nisu imala veze sa temom. Teško je očekivati da opozicija i vladajuća partija budu jedinstveni, naročito kada su blizu izbori“, rekao je Đokić.

Đokić je ponovio da nisu pristali da u dokumentu stoji da je “Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu”.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je šteta što je način putovanja u Brisel zasjenio dogovore pred sastanak.

„Žao mi je što nismo putovali svi zajedno i da je bilo bitnije ko s kim putuje nego šta je tema u Briselu. Mnogo više smo izborili na sastanku nego što je bila tema. Zaštitili smo vitalne interese Srpske. Poništili smo namjeru da se ustavna struktura BiH poništi radi pregovora“, rekao je on.

Stevandić je poručio da Srpka može biti ponosna na ono što su juče uradili.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE