• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte sadržaj dokumenta koji u Briselu treba da potpišu lideri stranaka u BiH

Autor Dragana Božić

Evo šta sadrži dokument koji treba da potpišu lideri stranaka iz BiH u Briselu.

 Srn2022-6-12_162355_0.jpg Izvor: Brisel/Evropska komisija

U Briselu je u toku sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, a od njih se očekuje da potpišu dokument pod nazivom Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu.

Kako je navedeno u dokumentu, lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponavljaju svoju posvećenost

- očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine, uspostavljene u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir;

- poštivanje principa vladavine prava i sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora kao i razvijanje demokratskih institucija na svim nivoima vlasti;

- principi i vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva i BiH i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji;

Ističu važnost sprovođenja reformi koje unapređuju evropske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta postavljenih u Mišljenju Komisije.

Učesnici ponavljaju zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH i Hercegovine povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornost prema svim građanima Bosne i Hercegovine i pozivaju se na rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda ES-11/1 o agresiji na Ukrajinu, usvojeno 2. marta 2022.

Za postizanje ovih ciljeva, učesnici se slažu da je neophodno ojačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i rad na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini.

Lider političkih stranaka i članovi Predsjedništva BiH su:

1. Posvećeni prosperitetu, demokratskom funkcionsanju i sigurnosti Bosne i Hercegovine, i obavezuju se da će konstruktivno poduzeti neophodne reforme kako bi očuvali i unaprijedili ove ciljeve.

2. Naglašavaju važnost produženja izvršnog mandata EUFOR-a Althea te njenog kontinuiranog prisustva u Bosni i Hercegovini radi očuvanja sigurnog i bezbjednog okruženja.

3. Posvećeni cjelovitom poštivanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudova, uključujući i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te konstruktivnom zajedničkom radu, u dobroj vjeri, na njihovom sprovođenju, s ciljem usklađivanja s evropskim standardima.

4. Preuzimaju obavezu preduzimanja svih neophodnih koraka u pravcu efikasne organizacije i urednog održavanja opštih izbora 2022. godine, uz neophodna sredstva. Stranke su saglasne da će voditi poštenu i konstruktivnu predizbornu kampanju, bez retorike podjela i mržnje.

5. Konstruktivno će sarađivati nakon izbora kako bi se obezbijedilo brzo formiranje novih zakonodavnih i izvršnih organa na svim nivoima, u skladu sa zakonski propisanim rokovima.

6. Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, kako bi se ostvario napredak na evropskom putu i odgovorilo na težnje građana.

Kritični obim reformi

7. U tom kontekstu, težiće da se hitno, a najkasnije šest mjeseci nakon formiranja vlasti na državnom nivou, usvoje:

a) Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine (VSTS) i Zakon o sudovima;

b) Zakon o sprečavanju sukoba interesa;

c) Zakon o javnim nabavkama;

d) ograničene ustavne i izborne reforme, u cijelosti u skladu s odlukama Evropskog sud za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a;

e) ponovo u cijelosti uspostavi redovni politički dijalog s Evropskom unijom, uključujući i kroz strukture u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te preduzmu svi potrebni koraci kako bi zemlja ostvarila pogodnosti fondova Evropske unije iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), uključujući blagovremenu ratifikaciju Finansijskog okvira i Sporazuma o partnerstvu.

8. Nadalje, s ciljem da Bosna i Hercegovina ostvari kritični obim reformi i odlučno napreduje na svom evropskom putu, saglasniti su preduzeti sljedeće korake:

a) obezbijediti u cijelosti funkcionalne institucije na nivou Bosne i Hercegovine i obezbijediti da se odluke u vezi s nadležnostima na nivou Bosne i Hercegovine i donose na tom nivou, te saglasni započeti konstruktivan dijalog nakon izbora o temeljnim pitanjima funkcionisanja zemlje, uključujući pitanja poput javne imovine i usvajanje cjelodržavnih strategija u bolastima zajedničkih nadležnosti, u skladu s ključnim prioritetom koji zahtijeva osiguranje pravne sigurnosti u raspodjeli nadležnosti između nivoa vlasti;

b) jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, između ostalog, kroz osiguranje nezavisnog rada agencija za provođenje zakona i pravosuđa te dostupnost svih potrebnih sredstava za ostvarivanje rezultata u smislu proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnog gonjenja i pravosnažnih osuđujućih presuda, uključujući i na visokom nivou;

c) preduzeti korake ka poboljšanju ukupnog funkcionisanja javne uprave kroz osiguranje profesionalne i depolitizovane državne službe.

9. Nastavljaju usklađivanje Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, u skladu s članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

10. Posvećeni preduzimanju konkretnih koraka na promociji odgovarajućeg okruženja za pomirenje u cilju prevazilaženja nasljeđa rata, u skladu s ključnim prioritetima i Zajedničkom izjavom članova Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

11. Pozdravljaju aktivnu podršku Evropske unije i podršku dijalogu, izgradnji i jačanju povjerenja u cilju završetka gorenavedenih aktivnosti.

Na sastanku iz Republike Srpske učestvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Sastanku iz Federacije BiH prisustvuju predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Komšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, oglasio se na svom Twitter nalogu i rekao da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kome se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nije otputovao u Brisel.

(Mondo(Nezavisne novine)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE