• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet Srpske za poljoprivredu naredne godine 150 miliona, poljoprivrednici zadovoljni

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao je danas u Bijeljini rast budžeta Republike Srpske za poljoprivredu u narednoj godini na 150 miliona KM i podsticaj od 500 maraka za hektar predate pšenice u narednoj sjetvi.

 Srn2022-7-13_1647514_1.jpg Izvor: SRNA/Ljerka Bjelica

"Dogovoreno je da je cijena ovogodišnje pšenice od 62 feninga u Krajini do 64 ili 65 u Semberiji korektna uz sve podsticaje i da to obezbjeđuje određenu i stabilnu dobit", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini gdje je održan sastanak o problemima u agraru.

On je naveo da je dogovorena i pravičnija raspodjela zemljišta u vlasništvu grada i Republike koja se daje proizvođačima u zakup, kao i da se prvi put sačini pravilnik u okviru resornog ministarstva koji će predvidjeti subvenciju države od 30 odsto na cijenu zakupa kod privatnih vlasnika zemljišta.

"Imamo fer dogovor i osjećam da sam dio uspjeha ovdje. Ova vlast neće nikada ostaviti seljaka u neizvjesnosti i neće ga pustiti da propadne", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa stotinjak semberskih poljoprivrednika najviše je bilo riječi o budućoj proizvodnji.

"Kao država smo opredijeljeni za očuvanje stabilnosti, imajući u vidu dešavanja u narednim godinama, a stabilnosti nesumnjivo nema ako nemate dovoljno hrane", ocijenio je Dodik.

On je zaključio da kod otkupne cijene pšenice niko ne bi trebao da bude na gubitku i dodao da mu je drago što je većina učesnika sastanka pohvalila mjere resornog ministarstva i Vlade kao korektne, te potvrdila da su sve uplate poljoprivrednicima gotovo u cijelosti završene.

"Ljudi hoće više površina da obrađuju i to je dominiralo ovim sastankom, žalili su se na zakupe zemljišta koji su visoki kod privatnika i to ćemo rješavati zajedno", najavio je Dodik.

Poljoprivrednici zadovoljni nakon sastanka

Otkupna cijena ovogodišnje pšenice u Republici Srpskoj sigurno je najveća u Bijeljini, izjavio je danas direktor gradskog Agrarnog fonda Zlatan Lazarević.

"Pokazalo se da ta cijena, oko čega smo se i okupili, nije toliki problem", rekao je Lazarević nakon sastanka više od stotinu semberskih poljoprivrednika sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem o problemima agrara.

Lazarević je rekao novinarima da je za narednu sjetvu u oktobru dogovoren rast podsticaja na 500 maraka po hektaru pšenice i rast izdvajanja za poljoprivredu iz budžeta Republike Srpske na 150 miliona maraka.

"Ono što je izneseno kao veliki problem je koncesija državne zemlje, gdje su poljoprivrednici imali primjedbu da plaćaju visoke arende fizičkim licima, a da oni koji dobijaju koncesije imaju vrlo nisku arendu", naveo je Lazarević.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se nađe pravično rješenje za raspodjelu zemljišta za zakup, kao i subvencija kroz podsticaje za one koji uzimaju zemljište u arendu od privatnih lica.

Predsjednik Udruženja "Sela Semberije" Boško Radić ocijenio je nakon sastanka da je sa pametnim ljudima lako pričati i rekao da je dogovor postignut u tri riječi.

On je najavljeni rast podsticaja i agrarnog budžeta nazvao pravim putem za rješavanje problema u poljoprivredi i za očuvanje agrara u Republici Srpskoj.

Mladi poljoprivrednik Slobodan Aleksić iz bijeljinskog naselja Golo Brdo rekao je na sastanku i u obraćanju novinarima da je jedan od rijetkih momaka iz Bijeljine koji je odlučio da ostane na očevom poljoprivrednom imanju i da sa ocem i bratom obrađuje 20 hektara zemlje.

"Volio bih u budućnosti da dobijemo još zemlje da obrađujemo, da ne bih morao da idem iz svoje zemlje i sa imanja na kojem je radio moj djed i radimo otac, brat i ja", naveo je ovaj dvadesetpetogodišnjak.

Aleksić je rekao da neće ostaviti svoje imanje, iako to radi većina njegovih vršnjaka koji bježe od poljoprivrede kao od ponižavajućeg posla.

"Ne tražim drugi posao, a bila bi mi pomoć da dobijemo još zemlje da je obrađujemo", rekao je mladi poljoprivrednik. 

Sastanak Dodika i resornog ministra Borisa Pašalića sa poljoprivrednicima u Bijeljini, koji je organizovao gradski Agrarni fond, održan je u hotelu "Drina".

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE