• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljoprivredni proizvođači: Tona đubriva skuplja nego dulum zemlje

Autor Dušan Volaš

Prozvođači hrane u Bosni i Hercegovini suočavaju se sa nestašicom i sve skupljim repromaterijalom i apeluju da vlasti preduzmu konkretne korake. Sezona sjetve je počela i sve oči su su u domaće poljoprivredne proizvođače.

 Nestašica i sve skuplji repromaterijal: "Tona đubriva skuplja nego dulum zemlje" Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Pojedini proizvođači okrenuli su se industrijskoj preradijer je jeftinija proizvodnja.

"Okrenuli smo kompletnu proizvodnju na sistem kap po kap zbog đubriva koja su nenormalna, imate sad situaciju da je urea 250 maraka po toni, znači jedna tona đubriva je skuplja nego dulum zemlje", rekao je proizvođač povrća Mladen Lazić.

Možda će vas zanimati

Najveća potražnja je za pšenicom, ali i kukuruzom kao osnovnom komponentom za ishranu stoke, potom povrćem. A situaciju dodatno komplikuje i to štо upravo, pokazuju podaci VTK BiH, najviše uvozimo od žitarica pšenicu i kukuruz.

Od povrća: krompir, paradajz, paprike, tikvice i mahunarke. I upravo uvozna, jeftinija roba, ugrožava domaće poljoprivrednike. Povećanje domaće proizvodnje je neophodno, ali hoće li je biti dovoljno?

"Ono što se jesenas zasijalo, to su one standardne količine koje se siju i to je nekih 30-ak posto potreba i to će se sada dizati, e sad će morati da se sadi za ovu jesen, da se sadi za narednu godinu bar što se tiče žita, sad ide kukuruz i ovo ostalo i tu vlade trebaju da korake ubrzaju", ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Proizvođači ističu i važnost ograničenja izvoza pšenice, ali nadležni uvjeravaju da donaredne sjetve zaliha pšenice i kukuruza ima. A dopremaju se i iz Mađarke, dok iz Srbije ne, piše BHRT.

"U RS mi očekujemo oko 130 hiljada hektara kukuruza da bi bilo zasijano u proljeće i to je u nekom nivou sa višegodišnjim prosjekom, slično očekujemo i sa sojom i povrćem", kaže ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

"Poljoprivredni prozvođaći će posijati, kako, na koji način, koje površine, vidjećemo, pred nama je, nastojaćemo da posijemo, da objasnimo onima koji odlučuju o našoj sudbini da zaštite domaće prozvođače i formiraju robne rezerve", ističe Stojan Marinković iz Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gu

Ovi iz federacije nek traze od Bakira zitarice a Srbi od Srbije.Kad treba "pljuvati Srbiju" onda muslimani to zdusno rade ali kad treba hrane i gasa,nemaju obraz i zaborave da su pljuvali Srbiju i istog onoga Vucica napali u Sreberenici.Netreba vam dati ni zrno zita,imate svoje lidere,nek vam obezbjede.

M.nmh

Moraće ovi naši seljaci (gospoda), da zasuču nogavice a i rukave,da nebi ostali gladni i žedni jer od plate nemogu preživjeti.Moraće držati nešto stoke a i posijati da bi se preživjelo.Žao mi je naše seljačke gospode.

Mnk

Kada sam prosle godine pricao da nam prostoji glad, ljudi su mi se smijali. Evo i sad tvrdim do kraja godine nece biti hrane, ovo se namjerno radi shvatite!

MONDO REPORTAŽE