• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Trgovska gora": Pravobranilaštvo tvrdi da će zaštititi pravne interese Srpske

Autor Dušan Volaš

U Pravobranilaštvu Srpske rečeno je Srni da će kontinuirano davati smjernice i pratiti rad nadležnog pravnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problemom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj

 Pravobranilaštvo tvrdi da će zaštititi pravne interese Srpske u slučaju Trgovska Gora Izvor: Google maps / printscreen

Ovaj tim je formiran s ciljem odbrane interesa i zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva Republike Srpske i BiH, koji bi mogli biti ugroženi realizacijom projekta odlaganja radioaktivnog otpada.

Pravobranilaštvo će pratiti i aktivnosti iz Strategije zaštite pravnog interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, s sve s ciljem zastupanja pravnih interesa Srpske.

"Pravobranilaštvo će sve aktivnosti na ovom planu u narednom periodu preduzimati uz konsultacije sa Vladom i resornim ministarstvom", rečeno je u Pravobranilaštvu.

Vlada Republike Srpske nedavno je prihvatila informaciju o Nacrtu strategije zaštite pravnog interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

U skladu s tim zaduženo je Pravobranilaštvo Srpske da kontinuirano prati rad pravnog tima, daje smjernice i prati aktivnosti iz Strategije radi zastupanja pravnih interesa Srpske.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH. Na toj lokaciji planirana je i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Stav svih strana u BiH je da je lokacija bivše kasane "Čerkezovac" na Trgovskoj gori nedopustiva jer se nalazi uz samu granicu i u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a poseban akcenat je na činjenici da bi, odlaganjem tog radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE