• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac: Pravni tim za Trgovsku goru usvojio nacrt pravne stratregije

Autor Dušan Volaš

Pravni tim za Trgovsku goru usvojio je nacrt Pravne strategije, o kome će se naredne sedmice izjasniti Koordinaciono tijelo nakon čega će biti uspućen Savjetu ministara BiH, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

 Pravni tim za Trgovsku goru usvojio nacrt pravne stratregije Izvor: Google maps / printscreen

"Žalosti činjenica da o pitanju Trgovske gore dugo ništa nije rađeno", ocijenio je Košarac.

On je naveo da prva saznanja dolaze iz 2014. godine kada je Hrvatska donijela Strategiju i da ni 2018. godine kada je napravila Nacionalni plan, nije bilo adekvatnog odgovora institucija BiH.

Možda će vas zanimati

"Trgovska gora nije tema iz 2019. ili 2020. godine nego još iz 2014. godine ili prije i niko ništa na nivou BiH nije uradio, a onda pokušavaju da na različite načine dijele lekcije", podsjetio je Košarac.

On je naveo da od 2019. godine predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i on rade na rješavanju ovog problema kao "nultog prioriteta" jer je riječ o zdravlju 250.000 ljudi.

"Uspjeli smo da formiramo Koordinacioni tim, Ekspertski tim i Pravni tim kao i da obezbijedimo novčana sredstva i u entitetskim budžetima i na nivou BiH", naveo je Košarac.

Košarac je napomenuo da su na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara u budžetu institucija za ovu godinu obezbijeđena sredstva za ove namjene.

"Ekspertski tim je svoje aktivnosti podijelio u nekoliko radnih grupa i rade vrlo motivisano, a Pravni tim je na jučerašnjoj sjednici usvojio nacrst Pravne strategije", rekao je Košarac i najavio da će naredne sedmice održati sastanak Koordinacionog tima i izanalizirati sve to, te sveobuhvatnu informaciju proslijediti Savjetu ministara.

On je ocijenio da nije bio zadovoljan dinamikom rada, ali da će se na kraju dobiti pravna strategiju djelovanja institucija BiH u slučaju Trgovske gore.

"Nećemo odustati ni zakasniti u procedurama na stavove iz BiH koje se tretiraju međunarodnim konvencijama čiji je potpisnik i BiH", zaključio je Košarac.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una" i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE