• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Šmit se konsultovao s nama prije nametanja izmjena zakona

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović pozdravio je danas, u ime CIK-a, izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit, ocijenivši da se njima jačaju kapaciteti Komisije.

 CIK: Šmit se konsultovao s nama prije nametanja izmjena zakona Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Arnautović je rekao da je Šmit, prije donošenja tih izmjena, obavio konsultacije sa CIK-om, što smatra bitnim jer sva donesena rješenja treba da budu provodiva.

"Ova rješenja su i te kako provodiva i ovaj CIK ima kapacitet da ih dosljedno provede", rekao je Arnautović na sjednici CIK-a u Sarajevu.

On je dodao da su nametnutim izmjenama obuhvaćeni problemi koje je Komisija ranije detektovala i navela u incijativi za izmjenu Izbornog zakona koju je prošle godine uputila Parlamentarnoj skupštini BiH.

Arnautović je ocijenio da je Šmit izmjenama stavio "svojevrstan etički pancir protiv onih javnih zvaničnika, pristalica i kandidata političkih stranaka koji odluče da krše Izborni zakon".

"Prvi put će najodgovornije osobe u političkim strankama, njihovi predsjednici, biti odgovorni za kršenje zakona", precizirao je Arnautović i podsjetio da je do sada CIK mogao da za kršenje Izbornog zakona sankcioniše stranku i pojedinca sa kandidatske liste ako se utvrdi da je odgovoran.

Član Komisije Željko Bakalar dodao je da Šmit izmjenama Izbornog zakona zabranio nosiocima izvršnih funkcija zloupotrebu javnih sredstava u izbornoj kampanji.

"To je veliki izazov za CIK s obzirom da takve vrste postupaka mi do sada nismo provodili", rekao je Bakalar i zatražio da nadležne službe u Komisiji pripreme spisak nosilaca izvršnih funkcija koji su istovremeno kandidati na opštim izborima.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE