• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit iskoristio ovlašćenja i nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Visoki predstavnik Kristijan Šmit danas je upotrebom bonskih ovlasti nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

 Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona Izvor: Nihad İbrahimkadić, Anadolija

Šmit je nametnuo takozvane tehničke izmjene čime se unapređuje integritet izbornog procesa tj. stvaraju se preduslovi za transparetnije i fer izbore što podrazumijeva i uvođenje tehnologije za nadziranje kompletnog izbornog procesa, javlja Klix

"Nema prvostepenih i drugostepenih građana u BiH, ovdje žive tri konstitutivna naroda. Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore. Ne dopuštam ratnohuškačku retoriku", rekao je Šmit u svom obraćanju.

Možda će vas zanimati

Kompletnu odluku možete pročitati na OVOM LINKU

Iako se danima o tome spekulisalo, Šmit danas nije nametnuo političke izmjene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje 3-postotnog cenzusa u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH te zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Očekujem rezultate. Donio sam paket transparentnosti. Druge stvari treba da razmatra predsjednik Mišel. Važno je da se ispune obaveze sa sudskim presudama. Radićemo na tome da osim nekih vrlo grubih komentara postoji način da se o tome razmissli. Niko ne smije se plašiti da ima ikakve namjere ili pokušaja da mu se uskrate prava", poručio je Šmit.

Izvor: Nihad İbrahimkadić, Anadolija

Političke izmjene, kako je ranije danas najavljeno, stavljene su "na čekanje" kako bi domaći političari pokušali postići unutrašnji dogovor oko spornih stavki.

"Ne smije biti diskriminacije, pozivam odgovorne političare da razgovaraju o tome. Mislim da je pred nama jedan veliki posao nakon izbora 2. oktobra. Doći će ljudi iz Evrope, pitaće gdje je napredak", dodao je Šmit.

Možda će vas zanimati

Nakon što su prošle sedmice mediji otkrili dijelove nacrta izmjena, tome su se usprotivili brojni političari i građani u entitetu FBiH, a ni kompletna međunarodna zajednica nije oduševljena dokumentom. Čak su i mnogi članovi Bundestaga reagovali na Šmitove planove izražavajući snažno neslaganje, kao i evroparlamentarci.

No, iza Šmita su otvoreno stale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija uz poruku da snažnu podržavaju sve njegove odluke.

Probosanske stranke u Federaciji BiH danima su pozivale Šmita da ne nameće izmjene Izbornog zakona koje zadiru u entitetski ustav jer, tvrde, samo pravi novi problem u BiH i uvodi novu diskriminaciju u društvu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hmm

E nek si uveo kamere u biralista!

MONDO REPORTAŽE