• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zloupotrebe, kriminal, nesavjestan rad: Kandidati na izborima u RS pod sumnjom za krivična djela

Autor Brankica Spasenić

Više kandidata iz Republike Srpske za Opšte izbore u BiH ove godine, pod istragom su za različita krivična djela, a protiv nekih su u toku sudski postupci.

 Kandidati na izborima u Republici Srpskoj pod sumnjom za krivična djela Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Činjenica je da status osumnjičenog ili optuženog, bez pravosnažne sudske presude, nije zakonska prepreka za kandidaturu, a imajući u vidu (ne)ažurnost nekih tužilaštava, posebno Republičkog javnog tužilaštva RS, nekim kandidatima ovo čak nije prvi izborni ciklus u koji ulaze, a da se protiv njih “vodi istraga” u istom predmetu.

Takav je slučaj sa predsjednikom Socijalističke partije Petrom Đokićem, koji je za ovogodišnje Opšte izbore nosilac liste SP-a za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici šest. Đokić je ujedno u ovom mandatu ministar energetike i rudarstva.

Već pet godina Republičko javno tužilaštvo “prikuplja dokaze” u predmetu u kojem je obuhvaćen Đokić, a u vezi sa poslovanjem EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari.

Đokić se sumnjiči za milionske zloupotrebe, a MUP RS je spomenutom tužilaštvu izvještaj podnio još 2017. godine.

Predmet se nalazi u fazi prikupljanja dokaza”, kratko nam je odgovoreno iz Republičkog javnog tužilaštva na pitanje šta je urađeno u proteklih pet godina na ovom predmetu i u kojoj je fazi istraga.

Možda će vas zanimati

Pod sumnjom na zlupotrebe službenog položaja je i predsjednik DNS-a Nenad Nešić koji je kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH.

Kao što je Mondo nedavno objavio, iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka nam je potvrđeno da je istraga u ovom predmetu u završnoj fazi te da će uskoro biti donesena tužilačka odluka.

Nešić nije jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske koji je pod istragom.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i takođe kandidat za ovu funkciju, je pod istragom za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Predmet protiv njega je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nedavno proslijedilo Republičkom javnom tužilaštvu RS, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Policija je dostavila izvještaj zbog sumnje da je Mijatović zloupotrijebio službeni položaj u vrijeme dok je bio direktor Ekonomskog instituta Banjaluka, tako što je angažovao neovlaštena lica koja su izvršila vještačenje, a što je suprotno Zakonu o vještacima RS, a nakon čega je i potpisao nalaz i mišljenje koji su sačinile navedene osobe.

Lider SNSD-a i kandidat ove stranke za predsjednika Srpske, Milorad Dodik, u martu ove godine saslušan je u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta "Pavlović banka".

On je po izlasku iz prostorija tužilaštva u izjavi novinarima tada potvrdio da je saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Ovaj predmet koji istražuje Tužilaštvo BiH odnosi se na kupovinu Dodikove vile na Dedinju za koju je dobio kredit od Pavlović banke u iznosu od oko 750 hiljada evra.

Protiv kandidata DNS-a za predsjednika Republike Srpske Radislava Jovičića u toku je sudski proces, a optužen je da je, dok je dok je bio ministar unutrašnjih poslova RS, počinio krivične djelo nesavjestan rad u službi te da je MUP RS oštetio za oko 260.000 KM.

Njemu je u toku suđenje u Osnovnom sudu Banjaluka, a iako je prvi put u optuženičku klupu sjeo još u januaru 2019. godine, proces jedva da se pomjerio sa mrtve tačke i to zbog brojnih odgoda, promjene predsjednika, a potom i člana sudskog vijeća. Suđenje Jovičiću je ove sedmice treći put krenulo ispočetka.

Pod sumnjom na zloupotrebe položaja su i neki kandidati na listama za Narodnu skupštinu RS. Primjer je SDS-ov Nedeljko Glamočak kojeg policija sumnjiči za zloupotrebe u vezi lova na području Kotor Varoši.

Banjalučka policija je protiv njega krajem 2019. godine dostavila izvještaj zbog sumnje da su uprkos zabrani lova, izdavane dozvolae u lovačkom udruženju gdje je on bio odgovorna osoba.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lemi

Ako ovi lopovi ne odu sa politicke scene (a i iz backstage-a) - trebamo se ubrzano seliti odavde...

MONDO REPORTAŽE