• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvanično počela izborna kampanja u BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U ponoć je zvanično počela izborna kampanja za prijavljene i verifikovane političke subjekate koji učestvuju na opštim izborima zakazanim za 2. oktobar.

 Izborna kampanja u BiH 2022. Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kampanja će trajati do 1. oktobra u 7.00 časova.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović pozvao je ovjerene političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona u toku predizborne kampanje.

Arnautović je, povodom današnjeg početka izborne kampanje, pozvao i birače da dorinesu tome da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju, posebno apelujući na mlade, jer je za budućnost BiH važno da oni budu uključeni u političke procese, saopšteno je iz CIK-a.

On je pozvao i medije da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informišu javnost o svim pitanjima u vezi sa izbornim procesom.

Arnautović je podsjetio da nije dozvoljeno lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta, uklanjanje ili uništavanje štampanih oglasa, postera i plakata, nošenje oružja na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, te bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao posao u skladu sa pravilima profesije i izbornog zakona.

On je posebnu pažnju skrenuo na zabranu korištenja govora mržnje u kampanji, kao i svakog oblika javnog izražavanja koji izaziva ili podstiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koga. To uključuje i korištenje slika, simbola, audio i video-zapisa, SMS poruka, društvenih mreža ili drugih materijala koji mogu tako djelovati.

Iz CIK-a BiH napominju da će imati nultu toleranciju na neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji.

Kampanja pred opšte izbore u BiH počinje danas, kada startuje period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja kandidata

Izborna tišina počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra, u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja.

Iz RAK-a je ranije saopšteno da se obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar. 3.368.666 građana biraće predsjednika Republike Srpske, tročlano Predsjedništvo BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Srpske, poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i poslanike u Parlamentu FBiH.

Van BiH registrovano je 69.966 birača.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE