• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Zaustavili smo prenos nadležnosti

Autor Dušan Volaš

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras da će mu ključni politički cilj biti obezbjeđenje mira, razvoja i napretka Srpske.

 Milorad Dodik Izvor: Mondo - Slaven Petković

"Politički ciljevi u ovom nestabilnom okruženju jesu da se nastavi sa osiguranjem statusa kojim će biti obezbijeđeni mir i razvoj. To je bila naša politika i u prethodnom vremenu", rekao je Dodik večeras u TV debati predsjedničkih kandidata na RTRS-u.

On je istakao da je veoma važno da Republika ima ustavni kapacitet da bira predsjednika koji će je predstavljati što čini neposredno na izborima.

"Željka Cvijanović vidljiv je predsjednik Republike Srpske i radila je u skladu sa Ustavom i bila kohezioni faktor ukupnih procesa. Ona jeste veliki znalac međunarodnih procesa i odnosa što je veoma značajno", dodao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, Srpska se nalazi u nepovoljnom okruženju i zato treba odmjeriti sve ciljeve.

"Oni moraju korespondirati sa globalnim problemima, a to su energija i hrana. Vjerujem da ću biti izabran i ovim pitanjima ću se posvetiti. I do sada smo uspjeli obezbijediti da u Srpskoj građani ne osjete probleme energetske krize ili nešto drugo", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će i ove zime građani biti sigurni.

"Kada je riječ o nivou BiH nastavićemo štititi interese Srpske, koja može da se ponosi izbornim procesom bez obzira što je napaduju različiti faktori. Neću da komentarišem konkurenciju, a možda da je Kristijan Šmit došao u večerašnju debatu i neko drugi bi isto uradio", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je sa Radislavom Jovičićem /kandidatom DNS-a za predsjednika Republike Srpske/, koji je bio ministar unutrašnjih poslova, konstruktivno sarađivao.

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik je naveo da je politika SNSD-a bila da se zaustavi prenos nadležnosti.

"To smo uradili i niko više ne postavlja pitanja prenosa nadležnosti na šta sam ponosan. Očuvanjem nadležnosti Srpske očuvali smo njen ustavni karakter", kategoričan je Dodik.

On je napomenuo da EU i SAD ne poštuju ustavno-pravnu poziciju BiH i žele da vladaju putem pravila koja nameću.

"NATO savez nije opcija za Republiku Srpsku i naše politike nisu rat sa ovim savezom. Činjenica jeste da NATO nije prisutan u BiH", podsjetio je Dodik.

On je naveo da nikada nije oklijevao da kaže strancima šta misli o svemu.

"Interesi stranaca su antisrpski. Dajući strancima legitimitet podržavamo ih u borbi protiv samih nas. Činjenica je da međunaroda zajednica hoće dijalog o unutrašnjem uređenju BiH što odudara od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zato za nas nije prihvatljiva BiH koja će biti mimo Ustava", ponovio je Dodik.

On je podsjetio da nema političkih snaga u Sarajevu koji će prihvatiti stabilnu Srpsku.

"Kada pričamo o `Otvorenom Balkanu` muslimani kažu da je to neki srpski koncept. Jedini izlaz jeste slovo Dejtona i Ustava. Moramo strance odbaciti i međusobno razgovarati. Moja politika jeste ustavna BiH i drugu nećemo pogotovo na putu ka EU da uradimo nešto što je protiv naših interesa. Naš otpor međunarodnoj zajednici biće dominantna politika i dalje", kaže Dodik.

On je ocijenio da se svijet promijenio i nestabilan je.

"Ono što smo znali ranije ne postoji i svijet se kreće ka multipolarnosti. Kina, Rusija i mnogi drugi faktori jačaju i pokazuju moć na globalnom nivou. EU je bila odlična ponuda, ali je danas u sistemskoj i strukturnoj krizi i nije primamljiva kao prije i ono što može da garantuje buduće vrijeme za nas", smatra Dodik.

On je ocijenio da se sada vidi da je bilo ispravno što je Srpska odbacila neke priče na putu ka EU.

"To je vidljivo iz toga što nismo prepustili Policiju Republike Srpske. Najveći kolateral u sukobu Ukrajine i Rusije na globalnom nivou jeste EU", smatra Dodik.

On je rekao da treba dobro da se razmisli kakva je EU i da li će uspjeti da riješi problem energenata, hrane šta nudi i da li će ostati kao zajednica u postojećem obliku.

"Srećan sam zbog dobrih odnosa sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, predsjednikom Kine Si Đinpingom, ali i sa mnogim ljudima iz Evrope", rekao je Dodik.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE