• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj Evropske komisije: Srpska okrivljena za demontiranje institucija BiH

Autor Dušan Volaš

U godišnjem izvještaju Evropske komisije koji je posvećen Bosni i Hercegovini, ocijenjeno je da nema progresa u važnim poljima kao i da je postignut ograničen ili nikakav napredak u različitim poglavljima pravne tekovine EU.

 Evropska komisija u izvještaju okrivila Republiku Srpsku za demontiranje institucija BiH Izvor: Envato

U izvještaju koji će Evropska komisija objaviti sutra, a u koji su pojedini mediji imali uvid, Republika Srpska se kritikuje za "jednostrano preuzimanje državnih nadležnosti" i "demontiranje državnih institucija" i ocjenjuje da je to ugrozilo perspektivu zemlje za pristupanje u EU. Dodaje se i da su stranke iz Republike Srpske "blokirale" zakonodavne i izvršne institucije na nivou BiH i da je to dovelo do "skoro potpunog zastoja u reformama".

Navodi se i između ostalog, da Savjet ministara BiH nije preduzeo nikakve korake da bi razvio nacionalni program za usvajanje pravne tekovine EU.

Stručnjaci Evropske komisije navode da je Bosna i Hercegovina "značajno" povećala stopu usklađivanja sa zajedničkom spoljnom politikom EU, koje se odnose na „sankcije protiv Rusije koje su odgovor na agresiju u Ukrajini“.

U nacrtu izvještaja se prepoznaje i pozdravlja ovo povećanje stope formalnog usklađivanja koje je načinila BiH, ali se za vlasti i stranke iz Republike Srpske kaže da su se zalagale za „neutralan stav o agresiji Rusije na Ukrajinu i da su ometali implementaciju restriktivnih mjera protiv Rusije“.

Održavanje izbora je ocijenjeno dobro, ali se kaže da su oktobarski izbori obilježeni nepovjerenjem u javne institucije i retorikom koja je neujednačena.

Navodi se i da je zbog "političke opstrukcije" Ministarstvo finansija i trezora ometalo nesmetanu organizaciju oktobarskih izbora uskraćivanjem potrebnih sredstava.

Takođe se ocenjuje da nije postignut napredak u obezbeđivanju i omogućavanju okruženja za civilno društvo, kao i da BiH nije načinila nijedan napredak po pitanju pravosuđa.

Nema napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala jer, stručnjaci Evropske komisije smatraju da politički lideri i pravosudne institucije nisu uspjeli da se izbore sa široko rasprostranjenom korupcijom i da su "aktivno" blokirali napredak.

Priznaje se da su u proteklih 12 mjeseci podignute neke optužnice koje se odnose na visoke kazne za korupciju, ali da "ukupni rezultati ostaju beznačajni zbog operativne neefikasnosti i političkog uplitanja".

Od vlasti u BiH se traži da hitno usvoje zakon za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.

EK smatra da u Bosni i Hercegovini nije postignut napredak u garantovanju slobode izražavanja i medija kroz zaštitu novinara od pretnji i nasilja, a ocjenjuje se da i dalje postoje izazovi kada je u pitanju sloboda okupljanja, kako se navodi, posebno u Republici Srpskoj.

U izvještaju se zaključuje da BiH treba značajno da pojača usklađivanje sa pravnim tekovinama EU, te primijeni i ojača neophodne zakone.

(Glas Srpske)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE