• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Podvrgnut najgorem teroru": Upućen zahtjev da Karadžić kaznu izdržava u zemlji najbližoj njegovoj

Autor Dragana Božić

Potpisnici otvorenog pisma zbog nehumanog postupanja prema nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću u britanskom zatvoru traže da se na osnovu međunarodnih dokumenata omogući da on bude upućen na odsluženje kazne u zemlju koja je najbliža njegovoj zemlji.

 zahtjev da Karadžić kaznu izdržava u zemlji najbližoj njegovoj Izvor: Printscreen/Youtube/ International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)

"Zahtjev je da se na osnovu najosnovnijih međunarodnih dokumenata, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, omogući da on bude iščupan iz kandži Velike Britanije i da bude upućen, u skladu sa Mendelinim pravilima, na odsluženje kazne u zemlju koja je najbliža njegovoj zemlji i da mu se u toj zemlji garantuju osnovna prava", istakao je jedan od potpisnika istoričar Miloš Ković.

On je upozorio da način na koji se tretira Karadžić u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt vodi ka najgorem mogućem ishodu.

"Mi se sa tim nećemo pomiriti", naglasio je Ković.

On je pojasnio da je riječ o inicijativi prijatelja Karadžića, javnih ličnosti, intelektualaca, diplomata, koja je usmjerena na oslobođenje prvog predsjednika Republike Srpske od neljudskog režima kome je podvrgnut od Velike Britanije.

"Riječ je o tome da Radovan Karadžić nema najosnovnija ljudska prava koja su garantovana osnovnim međunarodnim dokumentima, koja se podrazumijevaju čak i za osuđenike na najteže zatvorske kazne. Njemu su uskraćena sva prava komunikacije sa spoljnim svijetom. Čak mu je zabranjeno da komunicira i da se obraća upravi zatvora", naveo je Ković.

Ković je rekao da su blokirani bankovni računi onih koji pomažu Karadžiću i da on ne može da komunicira više ni sa svojom porodicom, kao i da je izložen psihičkoj torturi od strane osoblja zatvora.

"Inače se nalazi u zatvoru gdje su na odsluženju zatvorske kazne najteži slučajevi, ljudi koji su masovne ubice, silovatelji i drugi. Na korak je od fizičkog kažnjavanja", dodao je Ković.

On je rekao da Karadžić ne prima štampu iz svoje zemlje, da mu je uskraćena i mogućnost da se sretne sa sveštenikom Srpske pravoslavne crkve.

"Podvrgnut je najgorem mogućem teroru", naglasio je Ković.

On je naveo da pismo nije upućeno samo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, nego svim značajnijim državama čiji glas se čuje u svijetu, u međunarodnim odnosima.

"Vidjećemo šta će se dogoditi, ali mi se nećemo na ovome zaustaviti", dodao je Ković.

Prema njegovim riječima, ovakvo tretiranje nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske je ispod svakog ljudskog nivoa i to se ne može dozvoliti.

"Mora se podsjetiti i na obaveze Haškog tribunala, na obaveze koje bi trebalo da se podrazumijevaju i mi nećemo prestati", istakao je Ković.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt, ukazujući da postoji mogućnost tragičnog ishoda i zahtijevajući da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Karadžiću se, kako se navodi, već neko vrijeme nalazi u potpunoj izolaciji bez prava na kontakt sa porodicom, a navodni razlog je citiranje njegovih političkih stavova u medijima od drugih osoba.

Podsjećamo, prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić služi kaznu zatvora u Velikoj Britaniji, prema odluci Međunarodnog mehanizma za krivične sudove. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE