• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena rezolucija za produženje misije EUFOR-a "Altea" u BiH

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjedavajući Savjeta bezbjednosti UN iz Gane Harold Agjema počeo je sjednicu tog tijela o BiH usvajanjem rezolucije o produženju misije EUFOR "Altea" u BiH, čiji je autor Republika Irska.

 produžena misija altea u bih Izvor: Shutterstock

Nacrt rezolucije usvojen je jednoglasno na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku.

Mandat misije EUFOR "Altea" u BiH isticao je tokom ovog mjeseca.

SAD

Predstavnik SAD u Savjetu bezbjednosti UN pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije o produženju mandata EUFOR misije "Altea" čime je poslata poruka o jasnom podržavanju ove veoma važne misije za održavanje mira i bezbjednosti u BiH.

Upućena je zahvalnost EU i njenim članicama na posvećenosti misiji Altea.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti naglašeno je da Amerika ostaje posvećena cilju ostvarenja demokratske, stabilne i napredne BiH i da podržava punu integraciju te zemlje u transatlantsku zajednicu i put ka članstvu u EU.

"Poštovanje demokratskih institucija i integritet izbora su vitalne komponente ovih težnji zbog čega je izražena zabrinutost oko optužbi za neregularnosti na nedavnim izborima, posebno za predsjednika Republike Srpske i nedostatak odgovornosti za počinioce tih neregularnosti", navedeno je u obraćanju.

Prema riječima predstavnika, SAD ohrabrujeu institucije BiH da u potpunosti provjere neregularnosti koje su iznijeli posmatrači izbora.

"Kada izborni rezultati budu potvrđeni pozivamo lidere svih strana da ulože sve napore kako bi podržali brzo formiranje vlasti", dodao je on.

Francuska

"Vlasti u BiH moraju da pokažu volju za dijalog i da se angažuju na sprovođenju reformi", izjavila je predstavnica Francuske u UN Natali Broadherst.

Ona je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN o BiH u Njujorku rekla da Francuska podržava evropske izglede BiH i ostatka zapadnog Balkana, te da se nada da će davanje kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u EU ohrabriti vlasti u zemlji da sprovedu reforme.

Govoreći o misiji EUFOR "Altea", Broadherstova je naglasila da je prisustvo međunarodne zajednice u BiH ključno za stabilnost zemlje i regiona.

Broadherstova je istakla da Francuska ne štedi napore da jača stabilnost na Balkanu usljed rata u Ukrajini.

Prema njenim riječima, Pariz podržava jedinstvo i teritorijalni integritet BiH.

Rusija

"Zapad konstantno pokušava da predstavi Republiku Srpsku kao izvor problema u BiH i demonizuje sve što se ne uklapa u evroatlantski okvir koji se nameće narodima u BiH", izjavila je zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Ana Jevstignejeva.

Ona je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekla da je Rusija zabrinuta zbog političke krize u BiH, koja je direktna posljedica miješanja međunarodne zajednice.

Možda će vas zanimati

Jevstignejeva je navela da međunarodna zajednica ima "gotovo kolonijalni pristup" kada je u pitanju BiH, te da podriva ustavne temelje i državnost BiH, Dejtonski mirovni sporazum i gazi osnovna prava konstitutivnih naroda u BiH i time dovodi do novih tenzija u zemlji i na Balkanu u cjelini.

Prema njenim riječima, izbori u BiH održani 2. oktobra pokazali su da je podrška izgradnji BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma dominantna u odnosu na "građansku formulu" koja se vještački nameće spolja.

Ona je istakla da se većina glasača odlučila za Dejtonski sporazum i njegove temelje, ali da je za žaljenje što pojedini međunarodni političari nisu bili zadovoljni demokratskim i suverenim izborom koji je napravio narod u BiH.

Jevstignejeva je napomenula da Zapad pokušava da nametne svoju volju u BiH, prije svega slanjem raznih jednostrano izabranih izaslanika i specijalnih predstavnika.

Ona je naglasila da egoističan stav Zapada ometa zakonito izabrane vlasti u BiH i želi da ih "baci u stranu".

Govoreći o produžetku misije EUFOR "Altea", Jevstignejeva je navela da Rusija podržava nastavak misije, ali da je zabrinuta neopravdanim udvostručavanjem broja evropskih snaga u BiH.

Ona je dodala da rješenje za probleme u BiH leži u unutrašnjem dijalogu, bez miješanja međunarodne zajednice.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE