• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kaže Svjetska banka, a šta Vlada RS: Cijene će ostati visoke, ali će se inflacija smanjiti

Autor Brankica Spasenić

Cijene će se u narednom periodu zadržati na visokom nivou, ali se ne očekuje dalji značajniji rast u odnosu na 2022. godinu.

 Rast cijena u RS Izvor: Shutterstock

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je, iznoseći prognoze Svjetske banke, kazao da se, polazeći od navedenih pretpostavki, u narednom periodu očekuje ekonomski rast plata i potrošnje, te postepeno slabljenje spoljnih pritisaka na cijene, odnosno niže cijene energenata i prehrambenih proizvoda.

„Na osnovu toga očekuje se da će prosječne potrošačke cijene u Republici Srpskoj u 2023, 2024. i 2025. godini porasti za 6%, 3,5% i 2%, respektivno“, kazao je danas Višković, obrazlažući poslanicima NSRS prijedlog Programa ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine

On je naveo da je u 2021. godini Republika Srpska bilježila rast prosječnih godišnjih cijena od 1,7 odsto, a nakon zabilježene deflacije u prvom kvartalu 2021. godine, usljed rasta cijena energenata i hrane na globalnom nivou, došlo je do postepenog rasta cijena, koje su najviše porasle u posljednjem kvartalu.

„Spoljni inflatorni pritisci nastavljaju se i u 2022. godini i utiču na kretanje cijena u ovoj godini. U periodu januar–septembar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, cijene su prosječno više za 12,1 odsto“, kazao je Višković i naveo da se procjenjuje se da će cijene u Republici Srpskoj u ovoj godini prosječno porasti za 13,3 odsto.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE