• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija u Srpskoj rekordnih 16,1 odsto: Poskupilo sve osim odjeće i obuće

Autor Dušan Volaš

Godišnja septembarska inflacija u Republici Srpskoj iznosi 16,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

 Inflacija Izvor: Shutterstock

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 1,0%, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 16,1%.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Možda će vas zanimati

Najveći godišnji rast cijena u septembru 2022. godine, zabilježen je u odjeljku Prevoz 28,4% zbog viših cijena u grupi Vazdušni prevoz putnika od 63,8% i u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 41,3%, potom u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 26,7%, usljed viših cijena u grupi Ulja i masnoće od 47,0%.

Slijedi odjeljak Stanovanje, sa rastom od 12,6%, usljed povećanja cijena u grupi Tečna goriva od 57,7%, a zatim odjeljci Namještaj i pokućstvo i Restorani i hoteli sa povećanjem od po 11,6%, zbog viših cijena u grupama Tepisi i druge podne obloge od 17,1%, odnosno Usluge u restoranima i kafićima od 14,1%.

Više cijene od 8,9% zabilježene su u odjeljku Rekreacija i kultura usljed povećanja cijena u grupi Proizvodi za kućne ljubimce od 29,4%, potom u odjeljku Ostali proizvodi i usluge 8,0%, zbog viših cijena u grupama Predmeti za ličnu higijenu od 12,9% i Usluge frizerskih salona od 12,7%, zatim u odjeljku Alkoholna pića i duvan 2,2%, usljed viših cijena u grupi Vino od 8,2% i u odjeljku Komunikacije 1,7% zbog viših cijena u grupi Telefonske i telefaks usluge od 1,8%. Slijedi odjeljak Zdravstvo sa rastom od 0,4%, usljed povećanja cijena u grupi Stomatološke usluge od 3,6%, dok je povećanje od 0,1% zabilježeno u odjeljku Obrazovanje zbog viših cijena u grupi Predškolsko obrazovanje od 0,8%.

Niže cijene na godišnjem nivou, u septembru 2022. godine, zabilježene su u odjeljku Odjeća i obuća 5,1%, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bole

Ne znam kako se došlo do ovakvo malog procenta, ako samo uzmete da je gorivo bilo 2,00KM a sada 3,49. Mlijeko 1,45 a sada 2,25 Ulje 2,00 KM a sada 4,00 KM minimum... da se ne nabraja dalje...sve osnovno je bar 50% skuplje.

MONDO REPORTAŽE