• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik se obratio Kineskom forumu za razvoj automobila: E-mobilnost je ključ za održivi transport

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u obraćanju na 5. Kineskom forumu za razvoj automobila tokom Kineskog internacionalnog sajma u Šangaju da se odnosi Kine i Srpske ubrzano razvijaju i da je Srpska voljna da radi sa tom zemljom.

 Dodik se obratio Kineskom forumu za razvoj automobila Izvor: Milorad Dodik - Twitter

"Sa veliki zadovoljstvom mogu da istaknem da je Republika Srpska veliki prijatelj Kine. Održavajući naše prijateljske odnose uspjeli smo da izgradimo velike projekte i unaprijedimo razvoj naše infrastrukture", rekao je Dodik u obraćanju putem video-linka.

On je naveo da je Srpska više nego voljna da radi sa Kinom na stvaranju budućnosti zajedničkog prosperiteta, kao i stalnom unapređenju projekata u oblasti automobilske industrije, te da se pridruži kineskim preduzećima da uz podsticaje i odlične logističke uslove učestvuje u razvoju proizvodnje elektro-vozila za tržišta Evrope i Balkana.

Dodik je rekao da je velika prednost Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srpska ima sa EU, zemljama Balkana i Turskom.

"E-mobilnost je ključ za održivi transport, gradove pogodnije za život i uspješnu borbu protiv klimatskih promjena. Trenutni razvoj novih tehnologija omogućava da e-mobilnost bude pametnija, udobnija i praktičnija", rekao je Dodik u obraćanju.

On je naveo da je posljednjih godina primijetan brz rast industrije novih energetskih vozila u Kini, a kineski automobili su dobro poznati u Evropi i ovom dijelu svijeta.

"Republika Srpska kao strateški partner inicijative `Jedan pojas - jedan put" do sada je kroz finansiranje infrastrukturnih projekata državnih auto-puteva, kao i finansiranje izgradnje ključnih energetskih objekata u velikoj mjeri učestvovala u saradnji i jačanju bolateralnih odnosa dvije zemlje - Narodne Republike Kine i Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je ukazao na to da se aktuelni odnosi Kine i Srpske ubrzano razvijaju.

Dodik je podsjetio da su ove godine realizovana dva infrastrukturna projekta zahvaljujući velikim kineskim državnim kompanijama.

"Republika Srpska je voljna da radi sa Kinom kako bi se nastavila fokusirati na ključne oblasti - produbljivanje praktične saradnje i ostvarivanje zajedničkog razvoja", rekao je Dodik.

Osim proizvodnje baznog metala, Dodik je ukazao da je metaloprerađivački sektor tradicionalno vodeći najznačajniji sektor u industriji i izvozu, a njegov podsektor automobilske indistrije bilježi razvoj posljednjih godina sa procijenjenim obimom izvoza od 90 odsto ukupne proizvodnje.

"Prema relevantnim svjetskim istraživanjima, automobilska industrija u svijetu prolazi kroz značajne promjene uzrokovane novim tehnološkim trendovima i poslovnim modelima s neminovim dalekosežnim posljedicama za čitavu industriju i prateće lance vrijednosti", naglasio je Dodik.

Takođe, dodao je on, zajedno sa kineskim kompanijama Srpska radi na izgradnji transportne infrastrukture kao što su auto-putevi i željeznice u Srpskoj i na taj način se promoviše dvosmjerna saradnja, i međuljudska i kulturna razmjena, sa ciljem konsolidacije javnog mnjenja za razvoj bilateralnih odnosa.

On smatra da dvije zemlje imaju ogroman potencijal za saradnju u oblasti industrije, energetike i saobraćaja i, kako kaže, sa zadovoljstvom vidi nesmetan napredak projekata "koje zajednički sprovode naše dvije zemlje".

"Zahvaljujem Vladi Kine i kineskim kompanija za pomoć u ekonomskom i društvenom razvoju naše zemlje Republike Srpske, koja pridaje veliki značaj inicijativama Narodne Republike Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope i nada se da će uložiti zajedničke napore sa Kinom na jačanju regionalnih ekonomskih veza i tržišne povezanosti", naglasio je Dodik.

Dodik je zahvalio organizatoru Kinesko-evropskom udruženju za tehničku i ekonomsku saradnju za poziv da se pridruži ovom forumu, te pozvao učesnike da budu gosti u Republici Srpskoj.

(Srna)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE