• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: SNSD nam je jedini partner iz Republike Srpske

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a prisutnima se obratio predsjednik Dragan Čović. U svom izlaganju Čović je saopštio da se vrlo brzo kreće u formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, ali se dotakao i pitanja učešća hrvatske vojske u mirovnoj misiji u BiH.

 AA-20220725-28497502-28497498-PLENKOVIC_U_MOSTARU_SCHMIDTOV_PRIJEDLOG_JE_URAVNOTEZEN_I_DOBAR_ZA_SVE_NARODE_U_BIH.jpg Izvor: Anadolija/Željko Miličević

Na samom početku Čović je istakao kako se već sutra kreće u zvanične razgovore o formiranju vlasti, te da će prvi sastanak biti održan sa predstavnicima "Osmorke" u 11 sati. Dodao je da HDZ jasno definisao kriterije kako za federalnu vladu tako i za one na nivou kantona.

"Razgovaramo sa svima koji mogu sastaviti legitimne većine", dodao je Čović i poručio kako je potrebno malo više 'svježine' u vlasti, posebno na federalnom nivou gdje imamo istu vladu već osam godina", istakao je Čović.

Poručio je i da je nakon izmjena izbornog zakona popuna hrvatskog kluba doma naroda vrlo jednostavna.

"Stvorili smo dogovor kako bi to trebalo izgledati". No ističe da će sada problem biti sa srpskim te sa klubom ostalih.

"Centralna izborna komisija će morati koristiti svoj uticaj i odlučiti kako će te klubove popuniti", ističe Čović i dodaje da se HDZ u to ne želi pretjerano miješati.

Kada je riječ o dogovoru sa srpskim predstavnicima, Čović ističe da će se vjerovatno naredne sedmice susresti sa predstavnicima SNSD-a, jer je nakon posljednjih dešavanja unutar SDS-a i PDP-a to jedini partner iz Republike Srpske.

Kada je riječ o učestvovanju hrvatske vojske u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini Čović je ponovio kako su pozdravili odluku o produženju misije te da "nema nikakvog razloga da predstavnici bilo koje vojske ne budu dio mirovne misije".

"Očigledno je da se još nismo oslobodili prošlosti. Nekome odgovara da u Hrvatsku ode na more, a ne odgovara da ovamo dođe vojnik", navodi Čović.

Podsjetio je kako su i Oružane snage BiH isto tako dio mnogih mirovnih misija širom svijeta, te da to nije nikakav problem. Dodao je kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan put a to je EU i NATO savez, te da sve treba ići u tom smjeru.

(Kliks)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE