• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U utorak konstitutivna sjednica NSRS, Stevandić kandidat za predsjednika

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će u utorak biti održana konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS, koju će voditi najstariji poslanik koji je iz SNSD-a.

 Vladajuća koalicija Izvor: Mondo - Slaven Petković

Nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, Dodik je izjavio da su spremni da formiraju rukovodstvo NSRS, Vladu RS ali i da se uključe u formiranje vlasti na bh. nivou.

“Predsjednik NSRS će biti iz Ujedinjene Srpske, jedan potpredsjednik će biti iz najveće opozicione partije i oni će to odrediti, a tri ostala - za Bošnjake biće iz SNSD-a, Hrvat iz SNSD-a, a Socijalistička partija daje potpredsjednika Srbina. Generalni sekretar će biti iz Demosa, a zamjenik iz NDP-a”, kazao je Dodik.

Dodik je precizirao da je kandidat za predsjednika skupštine Srpske Nenad Stevandić, a Boran Bosančić generalni sekretar NSRS, dok će Radovan Višković biti premijer RS.

Dodik je kazao i da će SNSD imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Već sada možemo reći da imamo politiku koja će to obezbijediti. Mi ćemo imati zajednički prijedlog za četiri delegata i već su utvrđena imena", kazao je Dodik.

Što se tiče Vlade, Dodik je kazao da će 16 ministarstava biti podijeljeno shdono izbornim rezultatima.

"Imamo načelni dogovor, ali nije korektno da ga sada iznosimo u javnost. Nemamo problem i dogovoreno je 99 odsto svega. Hoćemo da stvorimo što prije uslove da se NSRS i Vlada bave politikama", kazao je Dodik i podsjetio da je već usvojen budžet RS za narednu godinu.

Cvijanovićeva će položiti zakletvu u NSRS

Dodik je kazao i da će Željka Cvijanović položiti zakletvu u NSRS i to dan prije preuzimanja mandata u Predsjedništvu BiH 16. septembra.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Rekao je i da su u toku razgovori sa "opozicionim partrijama SPS-om i DNS-om", te da će im predložiti da podrže izbor delegata za Dom Naroda.

Precizirao je da će kandidati SNSD-a za Dom naroda biti Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković.

Uvjeren je da do maja neće biti konstituisani organi BiH.

"Blok Srbi i Hrvati će odlučiti ko će od Bošnjaka ući, šta god oni mislili o tome", rekao je danas Dodik.

Drugi predstavnici koalicije su podvukli i da pitanje dvotrećinske većinu u NSRS treba da bude nacionalno, a ne političlko pitanje između pozicije i opozicije

"Nadamo se da ćemo doći do toga da dvotrećinska većina bude nacionalno pitanje, jer znamo kakve će izazove imati gospođa Željka Cvijanović", kazao je danas predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE