• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vraćaju li se u vladajuću koaliciju? SPS podržao vlast, DNS želi da "doprinese stabilnim institucijama"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Stranke koje su u proteklih godinu dana djelovale kao opozicija vlasti, ili bar pokušavale da se tako predstave, nakon izbora šalju signale koji se mogu protumačiti kao poruke da ne bi imali ništa protiv da ponovo budu dio vladajuće koalicije.

 307114721_581610943750028_8503416290399953764_n.jpg Izvor: Facebook/Nenad Nešić

Uoči političkog skupa koji danas u Banjaluci organizuje SNSD uz podršku koalicionih stranaka, oglasio je i Goran Selak, lider SPS-a, stranke koja je prije izbora važila za opozicionu.

Selak je na Tviteru napisao da "srpski narod nikada nije dozvoljavao da mu bilo ko kroji kapu i nameće svoju volju".

"Uvijek ću čvrsto stajati uz svoj narod i provoditi narodnu volju. Sarajevo nikada neće birati predsjednika Srpske, to mogu činiti samo građani Srpske", napisao je Selak, aludirajući na zvanične tvrdnje brojnih političara iz SNSD-a da Centralna izborna komisije manipuliše brojanjem glasova kako bi izbori za predsjednika RS bili poništeni.

DNS: Potrebne stabilne institucije

Demokratski narodni savez (DNS) nije se oglašavao poslije izbora sve do sjednice Predsjedništva stranke koja je održana u petak 21. oktobra.

U saopštenju su izrazili žaljenje što su "još jedni izbori protekli u velikoj podijeljenosti društva, teškim uvredama i kvalifikacijama, a što je u krajnjem imalo za posljedicu optužbe o neregularnosti izbora i dovođenje cijelog izbornog sistema u sumnju".

"DNS je stava da je proces objave konačnih rezultata potrebno što prije okončati, čime bi se smanjile tenzije u društvu, a istovremeno omogućilo formiranje vlasti koja bi se mogla posvetiti rješavanju teških političkih i ekonomskih pitanja", navedeno je, uz zaključak:

"Smatramo da u društvu kao što je naše može izazvati nesagledine posljedice i svjesno izazivanje krize. Nama je potrebna politička stabilnost i stabilne institucije, a DNS će dati puni doprinos u tom pravcu".

Kratka avantura u opoziciji

Selak je u prošli saziv NSRS ušao kao poslanik Socijalističke partije, ali je bio jedan od inicijatora raskola u stranci i stvaranja SPS-a (Socijalistički partije Srpske), prevukavši sa sobom još nekoliko dotadašnjih poslanika SP-a. Uoči Lokalnih izbora 2020. godine održavao se u vlasti, ali je nakon izbora "izbačen" iz koalicije.

DNS je od decembra 2020. godine u Narodnoj skupštini zvanično "prešao u opoziciju".

Selak i Nešić bili su govornici na protestu opozicije pod nazivom "Stop gušenju slobode medija, istine, prava, demokratije" početkom oktobra prošle godine u Banjaluci. Na vanrednim lokalnim izborima u Prijedoru u decembru prošle godine SDS i PDP podržali su DNS.

Nenad Nešić je htio dogovor oko zajedičkih kandidata za opšte izbore, ali na kraju od toga nije bilo ništa pa su odnosi između "stare opozicije" i DNS-a uskoro zahladili.

SPS je na izbore izašao samostalno i imao kandidata za predsjednika Srpske, Neđu Đurića, dok je DNS kandidovao Nešića za Predsjedništvo BiH, a Radislava Jovičića za predsjednika RS.

Prema potvrđenim rezultatima opštih izbora DNS će u novom sazivu NSRS imati četiri poslanika u NSRS, a SPS tri.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Teško se odreći benefita koje donosi vlast

MONDO REPORTAŽE