• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odluka sredinom decembra: Varhelji ohrabren nakon sastanka s Dodikom

Autor Vesna Kerkez

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji izjavio je večeras da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status za članstvo u EU i da bi o tome moglo da bude odlučeno 15. decembra na redovnoj sjednici Evropskog savjeta.

 Srn2022-11-29_1542560_0.jpg Izvor: Twitter/Milorad Dodik

"To je mjesto gdje se formalne odluke i donose", rekao je Varhelji, ističući da bi ta odluka mogla biti donijeta ukoliko u BiH bude nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima.

Govoreći o 14 ključnih priorireta Evropske komisije, on je istakao da su oni i dalje važeći i da su direktno povezani sa narednom fazom procesa pristupanja BiH EU.

"Nadamo se da će doći do stvaranja novog političkog zamaha koji će pospješiti realizaciju prioritetnih reformi. Te reforme same po sebi ubrzavaju evropski put, a onda ćemo sarađivati bržom dinamikom", rekao je Varhelji za RTRS.

On smatra da BiH može ići brže na svom evropskom putu, dodajući da ako postoji jasna politička volja i jasna većina, onda se može ubrzati dinamika zajedničkih aktivnosti i EU može pomoći BiH da realizuje datih 14 prioriteta.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da BiH, u čijem Ustavnom sudu su strane sudije i u kojoj postoji OHR, pod tolikim stranim uticajem, postane članica EU, Varhelji je rekao da članstvo dolazi tek u kasnijim fazama, ali je izrazio nadu da će BiH jačati institucije do narednog izbornog ciklusa kako bi samostalno mogla donositi sve odluke u okviru domaćih institucija, što je ključno za iskorake na evropskom putu.

"To je razlog zašto nam je potrebno da ovi akteri budu prisutni i da osiguravaju stabilnost, dok je potrebno. Ali ja se nadam da oni neće biti potrebni BiH po isteku ovog mandata", rekao je Varhelji.

On je rekao da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka EU, dodajući da je imao priliku da se sastane sa srpskim članom i predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i da je ohraben porukama koje je čuo od nje, a koje se odnose na spremnost za ubrzani put ka Uniji.

Možda će vas zanimati

 Varhelji je naveo da on i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak BiH na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

"Saglasni smo da je u interesu ove zemlje da što brže napreduje na evropskom putu, da se osigura dugoročni mir, stabilnost i prosperitet za cijelu zemlju i u okviru nje, naravno, i za Republiku Srpsku", rekao je Varhelji.

Varhelji je dodao da postoje i najave za formiranje vlade Federacije BiH /FBiH/ i da bi to trebalo da otvori put za formiranje vlasti na nivou BiH.

On je ponovio opredjeljenje koje preovladava u EU da svaka zemlja zapadnog Balkana postane članica EU, naglasivši da je takvo opredjeljenje sada još snažnije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE