• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praktična potvrda koalicije: Zvizdić, Radmanović i Čavara rukovode Predstavničkim domom PS BiH

Autor Nikolina Damjanić

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izabrao je Denisa Zvizdića iz Naroda i pravde (NiP) za predsjedavajućeg ovog doma, za prvog zamjenika predsjedavajućeg Marinka Čavaru iz HDZ i drugog zamjenika predsjedavajućeg Nebojšu Radmanovića iz SNSD-a.

 Predsjedavajući PS BiH Zvizdić Radmanović Čavara Izvor: YouTube/Screenshot

Zvizdić je, kao jedini kandidat iz reda Bošnjaka, od 41 prisutnog poslanika dobio 24 glasa za, protiv 16, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Za Čavaru su glasala 23 poslanika, protiv 18, dok uzdržanih nije bilo, a identičan ishod glasanja bio je prilikom Radmanovićevog izbora.

S obzirom na to da je Radmanović izabran za drugog zamjenika predsjedavajućeg, Bosić kao drugi kandidat iz reda srpskog naroda rekao je da nema potrebe da se glasa o njegovoj kandidaturi za ovo mjesto.

Tokom rasprave o izboru članova rukovodstva Predstavničkog doma, poslanik SDA Nermin Mandra iz SDA je naveo da se nagovještava da će tokom formiranja vlasti biti zanemaren i derogiran stav 270.000 ljudi koji su dali podršku SDA.

"To je legalan način formiranja većine kada se sabere broj ruku, ali je pitanje koliko je legitiman. Struktura većine koja se nagovještava je u ideološkom i brojčanom smislu vrlo komplikovana i gajim određene strahove kako će to funkcionisati", rekao je Mandra.

On je izrazio zabrinutost jer je među predloženim kandidatima za članove Kolegijuma i ime sa crne liste (američkog Stejt departmenta) Marinko Čavara.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović je naveo da se danas da naslutiti ko čini parlamentarnu većinu, napominjući da javnost mora znati ko preuzima odgovornost za vođenje zemlje i da se jasno kaže ko čini većinu.

Aludirao je na to da su izabrani Zvizdić, iz stranke koja je dio "osmorke", Čampara iz HDZ-a koji je potpisao sporazum sa "osmorkom" i Radamnović iz SNSD, stranke koja je viđena kao njihov koalicioni partner na državnom nivou.

Safet Kešo iz SDA ocijenio je da se žuri sa izborom rukovodstva Predstavničkog doma i dodao da je trebalo obaviti konsultacije i ozbiljnije dogovore.

Kešo je zamjerio što niko nije konsultovao SDA kad je u pitanju izbor bošnjačkog člana Kolegijuma, budući da poslanici ove stranke čine devet od 17 Bošnjaka u Predstavničkom domu, dok je Šerif Špago iz iste stranke tražio da se sjednica prekine.

Zlatan Begić iz DF/GS rekao je da se nacionalno izjašnjava kao ostali i pitao privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića da li će dom imati mogućnost da se izjasni o njegovoj kandidaturi.

Radmanović je podsjetio da se, prema Poslovniku Predstavničkog doma, u Kolegijum bira po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda, odnosno da u rukovodstvu Doma ne može biti kandidat iz reda ostalih.

(SRNA/Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ima li obraza ovaj Radmanović,što ne ide u penziju,75 godina a sisa još

MONDO REPORTAŽE