• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Još nismo dobili poziv na konstitutivnu sjednicu Predstavničkog doma PS BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija BiH pojasnila je danas situaciju koja se tiče uručivanja Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 Dodjela  CIK uvjerenja poslanicima u PS BiH Izvor: FENA Almir Razić

U saopštenju se navodi da u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 10. Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine “izdaje uvjerenje licima koja su dobila mandat na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih ovim Zakonom“.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je svim sekretarima stručnih službi organa vlasti za koje su provedeni Opšti izbori u BiH 2. oktobra 2022. godine dostavila Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima organa vlasti kako bi se mogle sazvati konstitutivne sjednice, bez namjere da izabranim zvaničnicima službenice tih stručnih službi uručuju Uvjeranja o dodjeli mandata.

Ovo se odnosi na jučerašnju informaciju kako predstavnici CIK-a nisu uručili sertifikate parlamentarcima, već je to uradila službenica Sekretarijata.

"U svim izbornim ciklusima do sada Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je pozivana na konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima je uručivala Uvjerenja o dodjeli mandata uvaženim poslanicima. Posebno je to značajno jer ovlasti Centralne izborne komisije BiH, kao nezavisne državne institucije, proizilaze iz ovlasti najvišeg državnog zakonodavnog organa, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", kažu u CIK-u.

Navode da poziv na konstitutivnu sjednicu devetog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH CIK još nije dobila, a da bi članovima bila izuzetna čast da novoizabranim uvaženim poslanicima uruče Uvjerenja o dodjeli mandata.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE