• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprečni stavovi Stevandića i Crnatka o odluci CIK-a: Listić je (ne)važeći, CIK je (ne)pravedan

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je kazao da Republika Srpska mora ići u donošenje vlastitih zakona kako bi se zaštitila od “izbornih manipulacija”, a najavio je apelaciju Sudu BiH koju će navjerovatnije podnijeti SNSD zbog jučerašnje odluke CIK BiH.

 Stevandić i Crnadak o odluci CIK-a Dom naroda PS BiH Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela je juče odluku da uvaži sporni listić koji je komisija NSRS proglasila nevažećim prošle sedmice na posebnoj sjednici na kojoj su birani delegati u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sporni listić bio je za PDP, odnosno njihovog kandidata Nenada Vukovića.

Odluka o petom delegatu biće donesena žrijebanjem, a biraće se između Vukovića i Snježane Novaković-Bursać (SNSD). Ostala četiri delagata u Klubu Srba su Radovan Kovačević, Nikola Špirić i Sredoje Nović iz SNSD-a, te Želimir Nešković (SDS).

Stevandić je kategoričan da je listić nevažeći, te da je propis o glasanju decidno jasan i da je objašnjeno da će on biti nevažeći ako se ne upiše “x” u prazan kvadratić.

“On je jasan i ne može se tumačiti. CIK se upravo upustio u tumačenje volje glasača”, rekao je Stevandić.

Stevandić je kazao da je CIK pokušao da odlučuje umjesto NSRS i da se “bavi gatanjem ili crnoj magijom o tome šta je neko htio da uradi”.

Tumačenje volje je van realnog i stvarnog svijeta i ne može imati stvarne konsekvence. Žao mi je što se jedan ozbiljan organ poput CIK-a, na taj način izvrgao ruglu”, rekao je Stevandić.

Smatra da je CIK grubo prekršio Izborni zakon BiH i da su “duboko involvirani u političke procese i drže stranu strankama koje su ih izabrale”.

Sa druge strane, šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak smatra da CIK BiH nije mogao drugačije postupiti i da su ispravili nepravdu i grešku koju je napravila Komisija za izbor i imenovanja NSRS, kada je navežećim proglasila jedan njihov listić za izbor delegata u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH.

Nije želio spekulisati ko je napravio sporni listić, te još jednom podvukao da su osam PDP-ovih poslanika i tri iz “Za pravdu i red”, glasali za PDP-ovu listu.

Crnadak je danas komentarisao i tvrdnje predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da u telefonu ima slike kao dokaz kako su glasali dvoje poslanika ove stranke u NSRS. Crnadak je podvukao da je svaka mogućnost slikanja listića tokom glasanja bila nemoguća.

Očigledno je da su u telefonu Nermina Nikšića dokazi o kršenju zakona. Ili je došlo do nezakonitog slikanja glasačkog listića ili faksifikovanja sa ciljem ostvarivanja određene koristi. Ne tvrdimo da je NIškić počinio krivično djelo”, dodao je Crnadak.

Smatra da je došlo do kompromitovanja čitavog procesa.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE