• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bećirović: Dodik neće dijeliti imovinu sa BiH, jer ona ne pripada njemu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Nikakve neosnovane izjave Milorada Dodika ne mogu promijeniti elementarne ustavnopravne činjenice"

 Bećirović odgovorio Dodiku o podjeli državne imovine Izvor: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas da entiteti i niži novoi vlasti u BiH moraju da poštuju odluke države.

Želim jasno podvući da je, prema odredbama Ustava BiH, država Bosna i Hercegovina nastavila međunarodnopravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine. Ona je titular cjelokupne državne imovine”, kaže Bećirović i ističe:

“Milorad Dodik mora znati da entiteti i drugi niži nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH”.

Bećirović je dodao da Dodik treba prestati sa besmislenim izjavama u kojima govori da neće dijeliti imovinu s Bosnom i Hercegovinom.

“On ne može dijeliti ono što nije njegovo. Država Bosna i Hercegovina i državna imovina su svetinje koje ne mogu biti predmet nikakve političke trgovine. Samo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da putem odluka nadležnih državnih organa uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu. Te odluke entiteti, kao i niži nivoi vlasti, moraju poštovati”, naglasio je Bećirović.

Prema njegovim riječima, državna imovina reflektuje državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima.

“Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast. Zbog toga je i regulisanje državne imovine njena isključiva nadležnost. Nikakve neosnovane izjave Milorada Dodika ne mogu promijeniti elementarne ustavnopravne činjenice”, stoji u saopštenju.

Dodik je ranije danas rekao da Srpska neće dijeliti svoju imovinu sa BiH i da je to pitanje na kojem će biti ili neće biti BiH.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Ooo, mister amandman, nisam vas prepoznao

Zole

Šta bi sarajevski sećijaši da raspolažu imovinom u Banjaluci,e neće moći

MONDO REPORTAŽE