• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen rebalans budžeta: Banjaluci vraćeni izvorni prihodi, ali odbijeni svi projekti

Autor Vesna Kerkez

Skupština grada Banjaluke usvojila je na današnjem zasjedanju rebalans budžeta Grada u iznosu od 212,3 miliona KM, sa 17 amandmana skupštinske većine.

 Usvojen rebalans budžeta Banjaluke za 2023. Izvor: Banjaluka.rs.ba

Usvojen je i zaključak da rebalans budžeta stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je SNSD odustao od smanjenja poreza na nepokretnosti, čime su Banjaluci vraćeni izvorni prihodi što se može nazvati političkom pobjedom, ali da je porazno to što su skinuti svi infrastrukturni projekti, poput reciklažnih dvorišta, podzemnih kontejnera, saobraćajne infrastrukture, i drugih.

"Da nije bilo uslovljavanja ne bi došlo ni do usaglašavanja", poručio je gradonačelnik, koji je podsjetio da je u proteklom periodu u više navrata apelovao na Skupštinu Grada da se pristupi usvajanju rebalansa.

Kako je pojasnio, kroz amandmane koji su uložili na rebalns skidajući projekte, sa istim tim amandmanima biće usvojen i budžet.

"Neprihvatljivo je da se skinu svi projekte, i u tom pogledu jasno smo rekli da je to napad na Banjaluku", kazao je Stanivuković.

On je istakao da su sredstva od značajnih projekata prebačena na ustanove i preduzeća kojim rukovode kadrovi njihovih partija.

"Uspjeli smo odbraniti vitalne interese , izboriti za sredstva za opstanak gradskih preduzeća i ustanova, dok smo bez projekata ostali", naglasio je Stanivuković, te dodao da će se sa svojim timom ipak boriti da u toku godine neki od ovih projekata rehabilituje.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da iako veoma kasno – Banjaluka je dobila rebalans sa amandmanima skupštinske većine.

"Od svega je najbitnije da imamo rješenje za JP „Akvana“ i funkcionisanje Gradskog olimpijskog bazena za naredna dva tri mjeseca. S obzirom na to da će se ovo preduzeće već od februara, marta ponovo naći u problemu slobodno mogu da kažem da je JP „Akvana“ i dalje jedno otvoreno pitanje", poručio je Kresojević.

Ovaj rebalans, kako je kazao – u najvećoj mjeri ima funkciju realizacije onog što su već obaveze Grada, između ostalog, tu je već donesena odluka o subvencijama za Eko toplane za grijanje, nedostajući iznos za subvencije za javi prevoz, grant Teniskom savezu za gradnju multifunkcionalne dvorane, održavanje higijene i zelenila, dodatna sredstva za tendere koja su raspisana za saobraćajnie u Kuljanima, Debeljacima jer je došlo do povećenja cijena, a tu su i projekti poput mosta u Dervišima, Trapistima…

Čudić: Zadovoljan sam dosadašnjim radom Skupštine

Potpredsjednik Skupštine grada Banje Luke, Saša Čudić kazao je da zadovoljan ovim prvim dijelom rada Skupštine.

"Jako je važno što je odobrena pozajmica Zavodu za izgradnju u izosu od 700.000 KM. Odluka je već sutra operativna. Kada je riječ o rebalansu, od 17 amandmana skupštinske većine, jedan je povučen, preostali su usvojeni i na kraju je usvojen i rebalans budžeta", kazao je Čudić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

SNSD je prodao penzionere ništa od 100 KM

MONDO REPORTAŽE