• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bećirović i Suljagić osudili obilježavanje Dana RS: "Prema zakonu to je krivično djelo"

Autor Dragana Božić

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić osudili su danas obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, podsjećajući na odluke Ustavnog suda BiH prema kojima je utvrđen neustavnim.

 l_c914dc9e9d7ed7b8759f291f21d4b760.jpg Izvor: Predsjedništvo BiH

"Novo obilježavanje 9. januara organizovano u Istočnom Sarajevu, a prethodno i u Banjoj Luci, uprkos odlukama Ustavnog suda, prema zakonima u Bosni i Hercegovini predstavlja krivično djelo i stoga treba biti kažnjeno i spriječeno u budućnosti, jer nekažnjivost ohrabruje novo kršenje zakona i ponavljanje", istaknuo je Bećirović i dodao da je zbog toga potrebno da hitno reaguje međunarodna zajednica i da se sankcioniše nepoštivanje zakona.

Osuđujući obilježavanje 9. januara Bećirović je pozvao vlasti Republike Srpske da poštuju vladavinu prava i da "umjesto proslave neustavnog Dana RS-a rade na stvaranju pozitivne klime među svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini, jačanju stabilnosti i ekonomskog napretka".

Bećirović, kojem je nakon preuzimanja dužnosti prva posjeta unutar Bosne i Hercegovine bila Memorijalnom centru u Potočarima i “Majkama Srebrenice“, poručio je da Memorijalni centar može očekivati njegovu bezrezervnu podršku u skladu sa kapacitetima kojima raspolaže, navedeno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora Suljagić je predstavio glavne izazove s kojima se suočava Memorijalni centar u Potočarima, kao i započete projekte.

(Anadolija)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE