• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomen Srbima koji su stradali u ustaškom pokolju u Banjaluci

Autor Vesna Kerkez

U banjalučkom naselju Drakulić danas će biti služen pomen Srbima nad kojima su prije 81 godine ustaše počinile pokolj u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

 Srn2022-2-6_1338217_1.jpg Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Obilježavanju će, između ostalih prisustvovati, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i srpski predstavnici u institucijama BiH.

Program obilježavanja počinje u devet časova bogosluženjem u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, dok je za 12.10 časova predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća.

Obilježavanju će prisustvovati i rukovodstva grada Banjaluke, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godina", gradskih i opštinskih nevladinih organizacija i građana.

Organizator obilježavanja sjećanja na ovaj istorijski događaj od republičkog značaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su 7. februara 1942. godine na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu "Drakulići" pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije kojeg su čak potrovani psi u tim selima - da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, piše u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boki

Ajte Braco Srbi sad svi na more u Krvatsku!!!

MONDO REPORTAŽE