• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Želja nam je da nas u Srpskoj bude što više i da živimo bolje

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković kaže da se Srpska suočava sa demografskim problemima koji se manifestuju smanjenjem stope rađanja, negativnim prirodnim priraštajem i odlaskom radno sposobnih ljudi, ali da Vlada preduzima mjere kako bi se ovimome stalo u kraj.

 Višković o mjerama Vlade za povećanje nataliteta Izvor: Vlada RS

Višković ističe da, iako mladi ljudi danas kasnije stupaju u bračnu zajednicu i imaju znatno manje potomstvo nego ranije, Vlada Srpske čini sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se situacija promijenila.

"Kao predstavnici vlasti u Srpskoj moramo preduzeti mjere koje su u našoj nadležnosti. Ne možemo mijenjati nečiji stav i način razmišljanja, ali ono što možemo mi radimo, u skladu s našim mogućnostima", rekao je Višković za portal "Banjaluka.net".

Predsjednik Vlade Srpske ukazuje da je urađeno mnogo, počevši od vantjelesne oplodnje, dok je od ove godine na snazi i zakon o porodicama četiri plus, koji omogućuje da porodica kod koje je jedan roditelj nezaposlen ostvaruje pravo na 750 KM i na taj iznos se plaćaju porezi i doprinosi.

"Značaj ovog zakona je prvenstveno u tome što smo na neki način majci kao stubu porodice obezbijedili određena primanja. Zakon o penziono-invalidskom osiguranju predviđa da pravo na penziju može ostvariti neko ko ima 15 i više godina staža", rekao je Višković.

On je pojasnio da će majka koja ima četvoro i više djece primati 750 KM dok najmlađe dijete ne napuni 18 godina, što znači da ona već tada ima pravo na penziju po zakonu.

Višković je dodao da je subvencionisanje stambenih kredita za mlade bračne parove još jedna od mjera pronatalitetne politike.

"Uveli smo prije dvije godine besplatno školovanje za sve studente koji redovno studiraju na naša dva javna univerziteta, besplatan smještaj u domovima, te, može se slobodno reći, skoro besplatnu ishranu na dnevnom nivou", rekao je Višković.

On je istakao da se grade novi domovi, renoviraju postojeći, prave novi fakultete i ulaže u studentski standard kao nikad do sada, čime se stvaraju uslovi za sve te mlade ljude.

Višković naglašava da se sa posebnom pažnjom ulaže i u predškolsko obrazovanje, gdje se proširuju kapaciteti u postojećim vrtićima, ali i grade novi.

Premijer Srpske ističe da su sve to aktivnosti koje realizuje Vlada Srpske i u tom pravcu nastaviće i u narednom periodu.

"S ponosom prihvatam bilo koju inicijativu za gradnju vrtića u lokalnim zajednicama. To me posebno raduje", kaže Višković.

On napominje da je Vlada usmjerena na čitav set pronatalitetnih mjera s ciljem poboljšanja demografske politike.

"Imamo besplatne udžbenike za djecu od prvog do petog razreda, kao i za djecu iz socijalno ugroženih porodica. Takođe za mlade ljude, bračne parove, djecu poginulih boraca dajemo do 50.000 KM za pokretanje biznisa. Radićemo i dalje u skladu s našim mogućnostima da nas ovdje bude što više i da ovdje živimo što bolje", rekao je Višković.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE