• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon pisanja Njujork tajmsa: U ministarstvu tvrde da BiH nije prodavala oružje u Ukrajinu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara otkako traju sukobi u Ukrajini nije dobijalo zahtjeve od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za davanje prethodne saglasnosti i mišljenja za izvoz naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu.

 Izvoz oružja BiH Ukrajina Njujork tajms Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/zabelin

"Stav kojeg se držimo već više godina bio je da naoružanje i vojnu opremu ne izvozimo u područja u kojima su trenutno sukobi, naročito zbog činjenice da smo i sami prošli ratni period sa svim njegovim posljedicama i da znamo da se oružanim sukobima u suštini ne rješava ništa", izjavio je pomoćnik ministra odbrane Aleksandar Goganović za Srnu.

Novinari "Njujork tajmsa" otkrili su da fabrike namjenske industrije u BiH koje se bave proizvodnjom naoružanja i municije nemaju zvanično sklopljene ugovore o isporuci ovog smrtonosnog tereta Ukrajini, ali i pored toga, ti proizvodi preko posrednika i sivim kanalima dospijevaju na ovo ratište.

Novinari ovog lista pozvali su se na povjerljive spise i svjedočenja izvora bliskih američkim obavještajnim krugovima, navodeći da je BiH samo jedna od zemalja u kojima posrednici iz SAD, ali i nekih drugih zemlja, nastoje nabaviti granate i municiju za ukrajinsku vojsku.

List piše da se Ukrajina dugo oslanjala na rusko oružje, a sada se muči da nabavi municiju iz sovjetskog doba za to oružje, uz pomoć proizvođača čak i u, kako su istakli autori ovog teksta, ruralnim krajevima istočne Evrope.

U tekstu piše da se zbog toga zapadne zemlje bore da pronađu alternativne izvore, ulažući milione dolara u zaobilazna rješenja koja će utišati transakcije i izbjeći političke posljedice i rusku odmazdu. Kao jedna od zemalja je označena i Bugarska, koja je u posljednjih godinu dana povećala izvoz oružja na tri milijarde dolara, pet puta više nego tokom 2019. godine.

"To nije jedina zemlja koja tiho doprinosi ukrajinskim ratnim naporima. Luksemburg snabdijeva Ukrajinu oružjem porijeklom iz Češke. Posrednici sa gotovinom iz SAD pretražuju fabrike u BiH, Srbiji i Rumuniji u potrazi za granatama, a Britanija je formirala tajnu radnu grupu za naoružavanje Ukrajine", navodi se u dokumentu do kojeg je došao i objavio ga ovaj američki list.

Zanimljivo je da je i izvoz oružja iz BiH u posljednjih godinu dana znatno povećan, baš kao i broj izdatih dozvola za tako nešto, navodi ovaj izvor. 

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Lazu znaci 100%. Licno sam gledao na tv-u snimak gdje ukrajinci otpakuju neke sanduke a na njima zastava Bih. Tako da mozda ga nisu licno njima predali ali da su znali gdje ce zavrsiti u to ne sumnjam

MONDO REPORTAŽE