• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kanton u FBiH nabavlja TRANSPORTERE i ORUŽJE: O čemu se tačno radi?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Proteklih dana u fokusu javnosti se našla informacija da vlast u Tuzlanskom kantonu za policiju nabavlja takozvane transportere, a navedene su i duge cijevi.

 transporter koji će nabaviti policija Tuzlanskog kantona. Izvor: printscereen

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović u razgovoru za Klix.ba kaže da je riječ o policijskim terenskim vozilima, a koja će službenicima Uprave policije olakšati djelovanje na terenu u situacijama narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

"Radi se o vozilima Roshel Senator (na slici), koje proizvodi kanadska kompanija za proizvodnju oklopnih transportera. Možemo reći da je riječ o većoj verziji džipa, koji ima osam sjedišta i protivbalističku zaštitu druge kategorije te vozilo ne može probiti metak '7,62'. Dakle, ovo su policijska vozila i ona nemaju nikakve veze s borbenim oklopnim vozilima koje koristi vojska", kaže Mehanović.

Ugovor je potpisan prije nove godine, uplaćen je avans u iznosu od 2,2 miliona KM, dok je ukupna cijena 4,4 miliona maraka, plus PDV. Rok isporuke je šest mjeseci.

S druge strane, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona također bi trebala dobiti i duge cijevi.

"Mi sve što nabavljamo isključivo je u policijskoj namjeni, bez bilo kakvog vojnog konteksta. Mi smo policijska agencija, a ne Oružane snage BiH te za svoje potrebe nabavljamo naoružanje i opremu koja nam je neophodna. U tom kontekstu, zbog formiranja Jedinice za javni red i mir, koja broji 300 članova, plus 100 članova Specijalne jedinice, mi nabavljamo 400 automatskih puški. Riječ je o puškama s modom dugih i kratkih cijevi, a koje koriste sve policijske agencije u BiH. Takvo naoružanje je već prisutno u redovima tuzlanske policije, ali se sada vrši zanavljanje dotrajale opreme", naglašava kantonalni ministar unutrašnjih poslova.

Iako je procedura nabavke puški pokrenuta još prošle godine, ona do danas nije okončana jer je tender obaran čak sedam puta.

Nabavke za policiju započete prošle godine, nastavljaju se i u 2023., a planirana je i izgradnja određenih objekata u Tuzli i Živinicama. Takođe, u toku je i proces angažovanja dodatnih 200 policijskih službenika, za koje će biti neophodno kupiti uniforme i naoružanje.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je u danima kada se u Republici Srpskoj obilježavao 9. januar napisao objavu na Fejsbuku, u kojoj je, između ostalog, stajalo:

"Ekonomija, da. Socijala, da. Zdravstvo, da. Sport, da. Infrastruktura, da. Slobodno društvo, da. Borba protiv korupcije, da. Ali i sigurnost, DA. Očekujemo transportere. Neka ih i za parade. A i zlu ne trebalo".

Mnogi su ovo shvatili kao opasku na svečani defile povodom Dana Republike Srpske.

(Klix/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE