• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojna vježba OS BiH i Vojske Srbije ponovo tema u Predsjedništvu BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je da se na dnevni red sjednice Predsjedništva uvrsti i vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

 Vojna vježba OS BiH i Vojske Srbije  Izvor: Anadolija/Miomir Jakovljević

Ona predlaže da se članovi Predsjedništva o tome izjasne prije odluke o saglasnosti o održavanju vježbe sa pripadnicima vojnih snaga SAD.

Cvijanovićeva je podsjetila da je u bivšem sazivu Predsjedništva usvojena odluka o održavanju vježbe sa Srbijom, te da je samoinicijativno otkazao ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, pravdajući potez pandemijom, naglasivši da je prepoznala da bi opet moglo doći do manipulacija.

"To znači da bi Predsjedništvo ponovo usvojilo odluku o toj vježbi, a onda je neki ministar samonicijativno stavi u stranu. S obzirom da je odbrana pitanje na kojem morate imati konsenzus, nismo ga imali da te tačke budu na dnevnom redu. Nije samo moja odluka, već sva tri člana da se to skine s dnevnog reda", pojasnila je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, prenosi Srna.

Cvijanovićeva smatra da u ovom periodu i ne treba održavati vježbe tog tipa, ali da to ne znači da se pripadnicima Oružanih snaga BiH uskraćujete da imaju svoje vježbe i budu spremni za ono što su njihovi izazovi.

"Mislim da su vremena zla i da to sve može da pošalje pogrešne poruke", zaključila je Cvijanovićeva

Podžić je u oktobru 2021. godine donio jednostranu odluku da se vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, koja je trebalo da bude održana na Manjači, prolongira i to je učinio bez konsultacija i saglasnosti sa Predsjedništvom BiH i svojim zamjenicima.

Nakon toga je tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija donio odluku o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića, ali on nije smijenjen do kraja mandata prošlog saziva Savjeta ministara.

U maju iste godine na Manjači je održana vojna vježba OS BiH i pripadnika Oružanih snaga SAD. Prošle godine na istom poligonu nedaleko od Banjaluke sa vojnicima iz BiH vježbale su kolege iz Velike Britanije, a održano je i ocjenjivanje po NATO standardima.

Ministar odbrane u sadašnjem sazivu Savjeta ministara je Zukan Helez.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE