• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sekretarijat za vjere RS: Povezanost ekstremnog djelovanja IZ i pada političke moći SDA

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U posljednje vrijeme od nekih predstavnika Islamske zajednice u BiH mogu se čuti zloslutni glasovi čiji sadržaj ne uliva nadu da je vjerska tolerancija u BiH uspostavljena, a mirna budućnost izvjesna, saopšteno je iz Sekretarijata za vjere Republike Srpske.

 Sekretarijat za vjere o Kavazoviću Izvor: Anadolija - Samir Jordamović

Povodom izjave poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića da zemlju treba braniti oružjem ukoliko padnu institucije BiH, iz Republičkog sekretarijata poručuju da posebno zabrinjava pravilnost u pojavi ekstremnih djelovanja islamskih vjerskih službenika i njihovih velikodostojnika.

"Ta pravilnost očita je u trenucima pada političke moći SDA i činjenici da u tom trenutku na javnu scenu stupa njen politički surogat iz Islamske zajednice. U tome prednjače pojedini imami, kojima, nažalost, putokaz daje Njegova eminencija reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović", navodi se u saopštenju.

U Sekretarijatu smatraju da su podgrijavanje ratne psihoze, kvalifikovanje Srba kao "genocidnog" naroda od Svetog Save do danas, Republike Srpske kao "genocidne" tvorevine, zvanični stavovi Vojnog muftijstva da BiH mora ući u NATO pakt, samo vrh ledenog brijega kada je riječ o istupima iz dijelova Islamske zajednice povodom situacije u BiH.

Republički sekretarijat za vjere kao institucija koja koordiniše odnose između države i crkava i vjerskih zajednica poziva Islamsku zajednicu i Kavazovića da svoje molitve, misli i djelovanje vrate u tokove koje im određuje vjerska pripadnost, da se ne prizivaju ratne zastave i vrijeđaju pripadnici drugih vjera i naroda.

"Nažalost, Kavazović godinama traži trn u oku drugoga, a ne vidi brvno u svom. Zbog svega navedenog, reagovanja javnosti i državnih i političkih predstavnika Republike Srpske, prije svega predsjednika Republike, ističemo legitimno i neophodno pravo da se iznese čvrst stav u odbranu Republike Srpske, srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u BiH", naglasili su u Sekretarijatu za vjere.

Oni su podsjetili i da istupanje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma iz Međureligijskog vijeća BiH i stavovi Episkopskog savjeta SPC povodom niza uvreda na račun SPC, nažalost, nisu izazvali zabrinutost u Islamskoj zajednici u BiH.

Kavazović je za MTV Igman izjavio da je "današnja borba u institucijama BiH" i da se ne smije dozvoliti da se one ruiniraju.

"Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to ’92. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem", dodao je Kavazović.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE