• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šume RS" i SNSD nisu uspjeli da smijene v.d. direktora u Driniću niti da "udome" Popovića

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Bivši direktor banjalučkog Vodovoda Zoran Popović trebalo je do sada uveliko da preuzme dužnost vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva (ŠG) "Oštrelj-Drinić" u opštini Petrovac-Drinić, ali to se iz različitih razloga nije dogodilo.

 Šume RS Izvor: Mondo - Slaven Petković

Popović je na to mjesto imenovan 15. februara, iako je nedjelju dana prije toga, na sastanku predsjednika SNSD Milorada Dodika i gradskog odbora te stranke u Banjaluci Vlade Đajića, najavljeno da će 16. februara postati predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Ovo je iznenadilo i javnost koja prati političke prilike, ali i većinu radnika u pomenutom ŠG koji su se odmah usprotivili odluci.

Direktor Javnog preduzeća "Šume RS" Slaven Gojković rekao je da je v.d. direktora Sretko Stanković smijenjen zbog negativnog poslovanja i da je odlučeno da bude imenovan drugi vršilac dužnosti.

"Ova odluka je donijeta da bi se popravilo stanje u ovom šumskom gazdinstvu jer već drugu godinu zaredom posluje sa gubitkom", istakao je Gojković.

Radnici u ŠG "Oštrelj- Drinić" su se pobunili, većina njih, ako je suditi po informacijama sa terena, blokirali su par dana ulaz u preduzeće i najavili da će obustaviti poslove ako Stanković ne ostane na mjestu v.d. direktora ili, umjesto njega, neko ko je iz ovog šumskog gazdinstva.

ŠG "Oštrelj-Drinić"
Izvor: MONDO

Nakon kraće krize i nekoliko dana prekida rada, generalni direktor Gojković je 23. februara posjetio i Drinić i tada je dogovoreno da se poslovi nastave, a pitanje imenovanja direktora riješi kasnije.

"Svi smo na gubitku time što ovo gazdinstvo stoji i mislim da ćemo uspjeti pokrenuti proizvodnju, da zadržimo status kvo, dok ne riješimo pitanje rukovodstva u gazdinstvu", rekao je Gojković i Stanković je ostao na poziciji.

U međuvremenu, predsjednik Skupštine grada u Banjaluci postao je Ljubomir Ninković, a Popović je ostao da na listi "frilens" v.d. direktora koji čekaju "angažman" koji nije dobio ni nakon skorašnjeg sastanka svih nadležnih u rukovodstvu javnog preduzeća koje se bavi šumarstvom u Srpskoj.

Zoran Popović
Izvor: YouTube/Screenshot

Zvanična odluka o razrješenju i imenovanju Stankovića, koja bi trebalo da bude donesena svaka dva mjeseca s obzirom na status v.d.-a, niti odluka o imenovanju Popovića ne mogu se pronaći sa sajtu "Šuma RS" među brojnim drugim odlukama.

U međuvremenu saznajemo da su se finansijski problemi u ŠG "Oštrelj-Drinić" nastavili. Radnicima su januarske plate isplaćene nakon što je od kupaca (pilana i prerađivača) šumskih sortimenata uzet avans od nekoliko stotina hiljada KM i oni sada čekaju na isporuku dogovorenih sirovina.

Nezvanično i na osnovu informacija iz Drinića, za pokušaj "rušenja" Stankovića zbog navodnih veza sa strankom DEMOS optuženi su pojedini radnici, a nekima od njih je status nakon toga degradiran mimo svih važećih pravila koji regulišu radne odnose.

ŠG "Oštrelj-Drinić"
Izvor: ŠG Oštrelj-Drinić

Resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije se oglašavalo o ovom sporu, ali jeste resorni ministar Savo Minić koji je za Glas Srpske poručio da direktore šumskih gazdinstava postavlja uprava "Šuma RS", a da je ministarstvo tražilo od uprave preduzeća da preispitaju poslovanje svih šumskih gazdinstva koja su poslovala sa gubitkom te preduzmu aktivnosti kako bi poslovanje bilo uspješno.

"Menadžment mora da odluči da li su to kadrovske ili pak neke druge promjene. Mi nismo delegirali niti postavljali pred njih radnje", rekao je Minić.

Zanimljivo je da je Vlada Republike Srpske u aprilu 2021. godine na vanrednoj sjednici smijenila direktore 10 organizacionih jedinica u "Šumama RS", od čega su sedam direktori šumskih gazdinstava.

Tadašnji Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić rekao je da su smijenjeni oni koji su imali negativan finansijski rezultat i nazvao taj potez "prekretnicom" i da je to "prvi put" da je ministarstvo dobilo zeleno svjetlo da izvrši kadrovske promjene i na prvo mjesto stavi "stručnost i sposobnost upravljanja, a ne političku pripadnost".

Dvije godine nakon toga poslovanje i uspjeh preduzeća, ne samo u "Šumama RS", nisu glavni uslov i parametar po kojem se biraju rukovodioci.

Ovo je naročito izraženo u šumskim gazdistvima koja su praktično jedini ekonomski kapacitet u malim i nerazvijenim opštinama pa je izbor direktora rezultat "komplikovanih" političkih odnosa između stranačkih centrala, funkcionera koji potiču iz ovog kraja, a tek na posljednjem mjestu su odluke i uticaj matičnog preduzeća i resornog ministarstva.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE