• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pozvao nadležne da onemoguće LGBT manifestacije u Banjaluci: "Oni uznemiravaju druge"

Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas da očekuje da će nadležni organi u RS onemogućiti bilo kakve manifestacije posvećene LGBT pravima u Banjaluci, a koje se najavljuju povodom parade ponosa.

 Dodik zatražio da se onemogući održavanje LGBT događaja Izvor: Anadolija/Gorana Jakovljević

"Očekujem da će nadležni organi RS onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim ili zatvorenim prostorima", istakao je.

Na pitanje novinara – "po kom osnovu", Dodik je odgovorio - "po pitanju naših sloboda".

"Oni uznemiravaju druge. Ja sam protiv toga", istakao je.

Izvor: Screenshot

Dodik je na Tviteru napisao da mu se "veliki broj udruženje i organizacija obratio pismima u kojima izražavaju zabrinutost i veliku uznemirenost zbog najave održavanja aktivnosti u sklopu Povorke ponosa u Banjaluci".

"Zbog opravdanih razloga koje su naveli, smatram da nadležni organi treba da razmotre mogućnosti kako bi s organizatorima najavljenog skupa dogovorili da se planirani događaji ne održe. Republika Srpska je demokratsko društvo i smatram da svaka organizacija koja promoviše prava pojedinaca ima sasvim dovoljno mogućnosti da ih sprovodi na način koji kod drugih ljudi, udruženja i organizacija neće izazivati revolt ili da im se suprotstavljaju na način koji nije u interesu našeg društva u cjelini", rekao je Dodik.

Inače dopis su uputili predstavnici Udruženja građana "Jadovno 1941", "Srpsko-ruski most", "Beli anđeo", "SNP-Izbor je naš", Fondacija Mir božiji, Baštionik, Društvo prijatelja manastira Hilandar, Humanitarna organizacija Božur, Krajiški kulturni centar Sveti Sava, Kolo srpskih sestara, Udruženje žena Duga, Centar za edukaciju, omladinu i sport i Udruženje porodica sa 4 i više djece Banjaluka.  

U njemu se od Grada Banjaluke traži zabrana korištenja prostora kojima upravlja grad u i Vlade RS za "ovakve skupove i aktivnosti", a od Vlade RS sprečavanje "isticanja uvredljivih simbola". 

Potpisnici od predsjednika RS traže zakonsko rješenje za "zaštitu porodičnih, duhovnih i tradicionalnih vrijednosti".

Pod "opravdanim razlozima" navode da "ne žele da djeca budu izložena štetnoj LGBT propagandi". 

Izvor: Screenshot

Nakon incidenta na Osmomartovskom maršu, napada na novinare, te targetiranja nezavisnih novinara i novinarki najavom kriminalizacije klevete u RS-u, Bh. povorka ponosa najavila je organizaciju događaja u Banjaluci u okviru koga je najavljena projekcija filma Pride, kao i panel diskusija na temu "savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

E moj dodo i gejevi su ti legli na kičmu ,ima je izdržaćeš ti to

MONDO REPORTAŽE