• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasio se Ustavni sud BiH: Sudija Knežević je na bolovanju, NSRS nema pravo da utiče na rad suda

Autor Brankica Spasenić

Ustavni sud BiH oglasio se danas nakon sinoćnje odluke NSRS da pozove sudiju iz RS u Ustavnom sudu BiH Zlatka Kneževića da podnese ostavku.

 20230105_164535.jpg Izvor: Mondo/Haris Krhalić

“Potpredsjednik Knežević trenutno se nalazi na opravdanom odsustvu/bolovanju. Iz navedenih razloga Ustavni sud BiH u tim okolnostima nije u mogućnosti zakazati i održati planiranu plenarnu sjednicu krajem maja. Ustavni sud BiH nastavlja sa svojim radom u skladu s Pravilima Ustavnog suda BiH”, istaknuto je.

Povodom zaključaka usvojenih na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se, između ostalog, osporava rad Ustavnog suda, u ovom sudu ističu da se poziva na potpuno nepoštovanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda, blokadu rada, te oštro osuđuju “takvo neustavno djelovanje NSRS, koje pri tome smatra veoma ozbiljnim pritiskom na samostalnost i nezavisnost Ustavnog suda BiH”.

Tvrde da NSRS za takvo djelovanje nema bilo kakvo uporište u Ustavu.

“Dakle, nema osnova niti u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, niti bilo kojeg zakona u BiH, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudija Ustavnog suda”, dodaje se.

U odnosu na poziv na ostavku člana Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića, podsjećaju da svaki član Ustavnog suda BiH prije preuzimanja dužnosti daje svečanu izjavu kojom se obavezuje da će se u vršenju svoje dužnosti sudije pridržavati Ustava i zakona BiH i da će dužnost sudije vršiti savjesno i nepristrasno, i to isključivo u ličnom svojstvu.

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je danas da treba pitati sudiju Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića da li će se povući iz Ustavnog suda BiH, a nakon što je sinoć NSRS usvojila zaključak kojim ga poziva da podnese ostavku.

“Pitajte njega. NSRS ga je izabrala i ona je ta koja može da donese odluku koju je donijela. Ustavni sud je inkvizicijski sud za Srbe. Kada se vrati u okvire Ustavnog suda, tada će biti predstavnici Srba, ali ova vrsta podmetanja… da mi dajemo legitimitet, to više neće gledati, 30 godina poslije neće to gledati “, rekao je Dodik.

Odgovarajući na reakcije koje su uslijedile nakon sinoćnje sjednice NSRS, posebno izjave Denisa Bećirovića, Dodik je kazao da je “Radovan Karadžić daleko bolji čovjek nego Bećirović”.

“To mogu da kažem. NSRS je zakonodavni organ i ma pravo da donosi odluke. Ona bira sudije i eto smatra da sudije tamo ne treba da budu, šta je problem? Bećirović me ne zanima. On sigurno nije taj koji može biti naš sagovornik”, rekao je Dodik i još jednom podvukao da se “o pitanju državne imovine nikada neće odlučivati na nivou BiH”.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE