• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas sjednica o imenovanju: Ovo je konačna lista imena budućih federalnih ministara

Autor Dragana Božić

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas će glasati o imenovanju novog saziva Vlade FBiH, a juče je došlo i do korigovanja ranijih prijedloga za ministre.

 20230105_161224.jpg Izvor: Mondo/Haris Krhalić

Posljednjom Šmitovom odlukom ukinuta je obaveza da izbor vlade podrže potpredsjednici Federacije BiH. 

Premijer, potpredsjednici i ministri Vlade FBiH koje je predsjednik ovog entiteta predložila u prijedlogu odluke, koju je potpisala 30. marta, a usaglasio jedan od potpredsjednika 3. aprila i izmijenjene su 27. aprila, ovime se smatraju imenovanima u skladu sa Ustavom FBiH, navodi se u objavljenoj odluci OHR-a.

Predsjednik Federacije BiH Lidija Bradara dostavila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izmijenjenu odluku o sastavu federalne Vlade u kojoj ima novih kandidata za ministre.

U federalnoj Vladi bi, uz HDZ BiH, bio HDZ 1990, odnosno Hrvatski narodni sabor BiH, dok nije planiran ulazak Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza /NES/, potvrđeno je Srni iz kabineta Bradare.

Među novim imenima je Nediljko Rimac iz redova HDZ-a 1990, koji je preložen za federalnog ministra zdravstva, te Jasna Duraković iz SDP-a, koja je planirana za ministra obrazovanja i nauke.

Amir Hasičević iz Naše stranke trebalo bi da bude ministar trgovine, a Kemal Hrnjić iz stranke Narod i pravda ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nedžad Lokmić iz SDP-a BiH je predložen za resornog ministra zadužen za ratne veterane i invalide, a ministar unutrašnjih poslova trebalo bi da bude Ramo Isak iz stranke A-SDA.

Za ministra finansija ranije je planiran Toni Kraljević, Ministarstvo pravosuđa treba da vodi Vedran Škobić, Ministarstvo kulture i sporta Sanja Vlaisavljević, dok je za ministra prostornog uređenja HDZ kandidovao Željka Nedića.

Andrijana Katić ostaje prijedlog za ministra saobraćaja i veza.

Ministar raseljenih lica i izbjeglica treba da bude Nerin Dizdar, a za ministra razvoja, preduzetništva i privrede predložen je Vojin Mijatović.

Vedran Lakić planiran je da vodi Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva, Adnan Delić resor rada i socijalne politike, a turizma i zaštite životne sredine Nasiha Pozder.

Time je definisana nova koalicija koja bi trebalo da uspostavi izvršnu vlast predvođenu liderom SDP-a Nerminom Nikšićem kao premijerom.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE