• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen protest ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu, okupljeni uzvikivali "Alahu ekber" (FOTO, VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Protest nezadovoljnih građana ispred Parlamenta FBiH je zavšen a demonstranti su najavili nova okupljanja.

 Protesti spred Parlamenta FBiH Izvor: Anadolija - Samir Jordamović

Građani su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo nakon što je visoki predstavnik, kojeg ne priznaju vlasti u Srpskoj, Kristijan Šmit juče nametnuo odluke kojim se odblokiralo imenovanje Vlade FBiH, javlja Anadolija.

Na poziv neformalne grupe građana Restart BiH, demonstranti su se okupili danas u 12 sati ispred Sebilja na Baščaršiji u Sarajevu i mirnom protestnom šetnjom stigli pred zgradu entitetskog Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje im se pridružilo još nekoliko hiljada građana nezadovoljnih odlukom Šmita i izglasavanjem nove Vlade FBiH.

Protest je održavan dok se u zgradi održavala sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj je izglasano imenovanje Vlade FBiH u sastavu koji su potpisali predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, a bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Upravo Lendo se obratio građanima i naglasio da Bosna i Hercegovina pripada njenim građanima i da se Bošnjaci na ovaj način ne mogu isključivati iz političke igre.

“Hvala vam što ste došli danas ovdje na protest i da nam date podršku“, poručio je Lendo i dodao da se sada brani demokracija i država BiH.

Zastupnici Demokratske fronte (DF) i Stranke demokratske akcije (SDA) napustili su zgradu Parlamenta FBiH i pridružili se okupljenim građanima u trenucima kada je nova većina izglasala imenovanje nove Vlade.

Okupljeni su uzvikivali "Alahu ekber":

Organizatori protesta potom su pozvali okupljene da se mirno raziđu. Takođe su kazali da će uskoro biti organizovani još masovniji protesti, pa i postavljeni šatori kako bi se nastavio otpor, kako su kazali, nelegalno imenovanoj novoj vladi.

Tokom samog protesta nije bilo incidenata i građani su se mirno razilazili, ali je tada došlo do gužve i nekolicina demonstranata je pokušala nasrnuti na pojedine zastupnike koji su podržali izglasavanje nove vlade. Policija je spriječila eskalaciju situacije.

(Anadolija)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE