• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više stotina okupljeih na protestima ispred Parlamenta FBiH: Protive se imenovanju entitetske Vlade (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Više stotina građana okupilo se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, kako bi izrazili protest protiv imenovanja nove Vlade tog entiteta, kao i zbog nametnute odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita o kako je on kazao, deblokadi vlasti u tom FBiH.

 Policija obezbjeđuje zgradu federalnog parlamenta Izvor: Samir Jordamović, Anadolija

Protest, koji je organizovan na poziv neformalne grupe građana ReSTART, počeo je mirnom šetnjom od Sebilja do zgrade parlamenta FBiH.

Na poziv Stranke demokratske akcije (SDA) desetinama učesnika povorke pridružile su se kasnije i stotine građana ispred zgrade federalnog parlamenta.

Federalni zastupnici iz reda SDA izašli su ispred zgrade i pozdravili okupljene. U kratkom obraćanju, potpredsjednik FBiH Refik Lendo je poručio da se na današnjoj sjednici parlamenta i protestu građana brani BiH.

Pozvao je sve da savjesne poslanike da ne podrže izbor Vlade FBiH za koju on kao, potpredsjednik, nije dao saglasnost, a koju je tehnički moguće usvojiti jer je visoki predstavnik Šmit dao tu mogućnost jučerašnjom privremenom odlukom.

Izvor: Samir Jordamović, Anadolija

Organizatori skupa Suad Đozić i Nihad Aličković ušli su u zgradu Parlamenta FBiH i predali zahtjev da delegacija federalnog parlamenta primi predstavnike demonstranata na razgovor.

Odlučili su da će protest nastaviti dok ne dobiju odgovor na taj zahtjev.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine počela je u petak u Sarajevu, a na dnevnom redu je samo jedna tačka – imenovanje nove vlade Federacije.

Ubrzo nakon početka sjednice i prije usvajanja dnevnog reda, članovi Kluba SDA zatražili su polusatnu pauzu.

Koalicija koju čine Socijaldemokratska stranka BiH, Narod i pravda, Naša stranka i HDZ dogovorile su u četvrtak novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH.

MUP KS: Nismo dobili najavu za proteste

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nije dobila najavu za današnje proteste ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH (FBiH), naveli su ranije danas iz Kantonalnog MUP-a.

Federalna uprava policije, koja je zadužena za obezbjeđenje zgrade Parlamenta FBiH, pojačala je obezbjeđenje, a pomoć im stiže i iz drugih kantona, javili su federalni mediji.

(Mondo/Anadolija)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE