• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bukejlović: Već smo dobili određene konstruktivne prijedloge koji se odnose na iznose kazni za klevetu i uvredu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske treba da postigne svoju osnovnu svrhu - preventivnu.

 Bukejlović o javnoj raspravi o krivičnom zakoniku Izvor: Srna/Nenad Stupar

Bukejlović očekuje da resorno ministarstvo na javnim raspravama dobije konstruktivne sugestije na predložena rješenja.

Bukejlović je Srni rekao da očekuje da na javnim raspravama od učesnika dobije povratne informacije i mišljenje o predloženim zakonskim rješenjima.

"Sve sugestije će kasnije biti razmatrane i, u zavisnosti od njihovog sadržaja, biće implementirane u zakon. Već smo dobili određene konstruktivne prijedloge koji se odnose na iznose kazni", rekao je Bukejlović.

On je ponovio da predloženi zakon nije ograničavanje slobode govora i medija nego predstavlja uvrštavanje nove glave krivičnih djela protiv časti i ugleda, kao i drugih važnih krivičnih djela koja se odnose na ljudska prava i slobode.

Bukejlović smatra da treba sačekati kraj javnih rasprava, uvrstiti konstruktivne prijedloge, te onda razgovarati o zakonu.

Na početku javne rasprave prisutni novinari iznijeli su svoj zahtjev da se predloženi zakon povuče iz skupštinske procedure, ocjenivši da ta rješenja guše slobodu izražavanja, nakon čega su napustili javnu raspravu.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić smatra da je besmisleno bilo učestvovati u, kako kaže, prividu demokratije.

On je rekao da je, napuštajući javnu raspravu, poslata poruka da treba povući nacrt zakona jer je loše napisan i "tolike posljedice može proizvesti da je besmisleno učestvovati i pokušati poboljšati".

Novinar "Euroblica" Milkica Milojević smatra da, ukoliko bi ovaj zakon bio usvojen, sudije i tužioci treba da postupaju po zakonu jednako prema svima.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u martu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim je propisano da je kleveta krivično djelo, a predviđene su novčane kazne.

(Srna)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE