• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krišto: Ispunjeni su svi uslovi da Savjet ministara donese odluku o "Istočnoj gasnoj interkonekciji"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Savjet ministara ima čistu situaciju da donese odluku kojom se može krenuti u pregovore, odnosno sklapanje sporazuma za realizaciju projekta "Istočne gasne interkonekcije" između BiH i Srbije, izjavila je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

 Krišto ispunjeni uslovi za istočnu interkonekciju Izvor: Shutterstock/Grigorii Pisotsckii

"Imamo prijedloge za sprovođenje sporazuma, imamo Zakon o sklapanju međunarodnih sporazuma i faktički čistu situaciju da možemo donijeti odluku da se može krenuti u pregovore, odnosno sklapanje sporazuma za realizaciju projekta, rekla je Krišto.

Govoreći o sporazumima o gasnim interkonekcijama između BiH i Srbije, odnosno Hrvatske Krišto je navela da Savjet ministara na osnovu Zakona o sklapanju međunarodnih sporazuma imenuje Komisiju koja se upućuje u pregovore u smislu sklapanja ugovora.

"BiH ima nerazvijen gasni sistem i zavisi od snadbijevanja iz uvoza, i to jednim transportnim pravcem, zbog toga mislim da BiH treba razviti svoj sistem na cijeloj teritoriji osiguravanjem novih transportnih pravaca. Smatram da je takva potreba i više nego opravdana", istakla je ona.

Ona je ukazala da je sasvim drugačiji situacija sa "Južnom gasnom interkonekcijom" jer je nova Vlada Federacije BiH (FBiH) povukla iz procedure povukla prijedlog zakona o tome zbog čega Savjet ministara nema uslove za sklapanje sporazuma sa Hrvatskom.

"Onog momenta kada se donese zakon na nivou FBiH o `južnoj interkonekciji`, Savjet ministara će uraditi posao iz svoje nadležnosti“, kaže ona.

Govoreći o potencijalnom donošenju zakona o gasu na nivou BiH, ona je naglasila da je energetika u nadležnosti entiteta, te da se svi trebaju držati nadležnosti BiH.

"Savjet ministara i svako od nas ima obavezu da poštuje Ustav, a kada je u pitanju donošenje zakona o gasu, nismo dobili zaključak iz Predsjedništva i koliko znam on je u resornom ministarstvu vjerovatno na doradi", navela je Krišto na konferenciji za medije povodom 100 dana rada Savjeta ministara.

Odgovarajući na pitanje o priključivanju BiH inicijativi "Otvorenom Balkan", Krišto je naglasila da Savjet ministara nije razgovarao o tome, ali da se ovo pitanje pominje kroz regionalnu saradnju.

"Otvoreni smo za svaku vrstu saradnje, ali ne dovodeći u pitanje određene stvari koje bi mogle imati neke posljedice po interese BiH", navela je Krišto.

Ona je naglasila da BiH nema bez tri konstitutivna naroda, te da budućnost zemlje zavisi od toga koliko će se narodi međusobno poštovati, kako će biti riješena otvorena pitanja i kako će se građani i politički predstavnici konstitutivnih naroda međusobno razumjeti.

"Idemo okrenuti ploču, stvari postaviti na drugi način. Idemo razgovarati, vrijeme u razgovorima nije uzalud potrošeno i u to sam se uvjerila kroz ovaj rad od 100 dana Savjeta ministara", istakla je Krišto.

Jedan od prioriteta u radu Savjeta ministara je i donošenje 14 zakona iz prioriteta Evropske komisije koji se između ostalog, tiču resora pravde, a koji su, kaže ona, značajni za EU, ali i za građane BiH.

"Moja želja je da dobijemo saglasnost za te zakone na nivou Savjeta ministara, jer kada usaglasimo zakon možemo očekivati da bude usvojen kroz Parlamentarnu skupštinu", izjavila je Krišto.

Govoreći o najavljenoj posjeti Evropskog komesara sa susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija BiH, ona je navela da bi se u toku njegove posjete trebao dogovoriti format, teme, agenda i dinamika sprovođenja akcionog plana.

"Od nas se sada očekuje da krenemo u skladu sa obavezma, principima i načelima uspostavljanja vlasti", rekla je Krišto.

Ona je istakla da se u BiH koja funkcioniše na principu koncenzusa, politički predstavnici trebaju uvažavati i slušati drugačije stavove kako bi se došlo do zajedničkog cilja i interesa.

"To je jedini put kojim možemo napraviti iskorak kada je u pitanju donošenje zakona", smatra Krišto.

(Srna)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE