• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štajnmajer: Nema sporazuma sa Srbijom ovih dana

EU u narednih nekoliko dana neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, a umesto toga nudi se prelazni sporazum.

 Štajnmajer: Nema sporazuma sa Srbijom ovih dana Izvor: MONDO

"U narednih nekoliko dana sigurno neće biti potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je šef nemačke diplomatije novinarima u Briselu, gde se održava sastanak šefova diplomatija EU, preneo je Rojters.

Umesto Sporazuma, šefovi diplomatija su razgovarali o mogućnosti da se sa Srbijom potpiše odmah prelazni sporazum koji reguliše međusobne trgovinske odnose, s tim da se naknadno potpiše i SSP, saznaje agencija Beta.

Velika većina evropskih ministara smatra da poruku podrške treba uputiti srpskom narodu, bez obzira na to što sledi drugi krug predsedničkih izbora.

Zato je, kako navode izvori koji su pratili prvi deo zasedanja, zaključeno i da se podrži odluka Evropske komisije da 30. januara u Beogradu pokrene dijalog o ukidanju viza EU za srpske državljane.

To bi bio, smatraju ministri EU, jasan dokaz da se želi otvaranje Evrope prema srpskim građanima i Srbiji, bez obzira na tekuće političke prilike u toj zemlji.

U nacrtu zaključaka zasedanja, koji treba da budu znatno dopunjeni kroz ministarsku raspravu, stoji i da Savet ministara EU "ohrabruje" Srbiju da nastavi da pospešuje dosadašnja dostignuća u ekonomsko-političkim, evropskim reformama i da nastavi "evropski put".

Takođe se ukazuje na zaključke šefova država ili vlada EU u decembru 2007. godine, kada je istaknuto uverenje da napredak Srbije na putu ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo, može biti ubrzan.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren prethodno je izjavio da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom trebalo "ubrzo" potpisati.

On je dodao da bi puna saradnja sa Haškim tribunalom trebalo da bude uslov tek za ratifikaciju SSP, a ne za samo potpisivanje.

Ovakav stav Rena predstavlja određeno ublažavanje politike uslovljavanja Evropske komisije, obzirom na to da je do sada uslov pune saradnje važio za samo potpisivanje sporazuma.

Nakon potpisivanja, SSP mora da bude ratifikovan u svih 27 zemalja članica EU, kao i u Skupštini Srbije.

Holandija je, međutim, danas još jednom odbacila mogućnost potpisivanja SSP pre uspostavljanje pune saradnje Beograda sa Hagom.

"Danas bi trebalo da damo snažan signal za evropsku budućnost Srbije tako što ćemo odlučiti da ubrzo potpišemo SSP", izjavio je Ren pred početak sastanka Saveta ministara EU, na kojem će se raspravljati o mogućnostima za potpisivanje sporazuma.

Ren se založio za potpisivanje SSP, "uz uslovljavanje punom saradnjom s Haškim tribunalom ratifikacije sporazuma i daljih koraka na evropskom putu".

"Tokom protekle godine, Srbija je napravila značajan napredak i nakon tri godine iskustva na radu o ovim pitanjima, mogu da kažem da je Srbija blizu pune saradnje s Haškim tribunalom", izjavio je Ren.

On je istakao da bi snažna poruka s današnjeg sastanka, kao i početak dijaloga o viznoj liberalizaciji u sredu trebalo da pruže signal građanima Srbije da "izaberu evropski put".

Holandski ministar za Evropu Frans Timermans prethodno je izjavio da Holandija neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom sve dok Beograd ne uspostavi punu saradnju s Haškim tribunalom.

"Nećemo potpisati SSP bez pune saradnje s Haškim tribunalom", izjavio je Timermans pred početak sastanka Saveta ministara EU.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana je uoči sastanka pozvao evropske vlade da budu "veoma konstruktivne i pokažu posvećenost da Srbija bude što je moguće bliže Evropskoj uniji".

"Nismo u poziciji da intervenišemo u izbornom procesu ali ono što možemo jeste da pokažemo svima da je EU odlučila da se Srbija najbrže moguće približi EU. Ja sam više nego za potpisivanje sporazuma o pridruživanju", rekao je Solana.

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband izjavio je da EU mora da "pošalje jasan signal da budućnost Srbije i dalje vidi u EU. Pre nego protiv nje".

Slovenačko predsedništvo je saopštilo da je "za odluku o potpisivanju SSP potreban pristanak svih članica EU, odnosno jedinstven stav".

"Jednom kada jedinstven stav bude postignut, odluka bi mogla biti doneta vrlo brzo", izjavio je jedan visoki funkcioner slovenačkog predsedništva.

Šanse za potpisivanje SSP nisu iscrpljene, ali su dosta umanjene, kako zbog protivljenja Holandije i Belgije, tako i zbog nedostatka vremena da se procedura potpisivanja "tehnički" pripremi.

To, međutim, ne znači da tokom samog sastanka Saveta ministara neće doći do postizanja dogovora među "dvadesetsedmoricom" oko naknadnog potpisivanja.

Ukoliko taj dogovor, pak, izostane, EU će usvojiti zaključke u kojima će poslati "pozitivnu poruku" koja će biti u skladu sa zaključcima sa decembarskog sastanka Saveta Unije.

U nacrtu zaključaka Saveta ministara, u koji je Tanjug ima uvid, stoji da će Savet ministara ohrabriti Srbiju da nastavi "evropski put".

"Savet ohrabruje Srbiju da nadgradi dosadašsnja dostignuća i nastavi s evropskim putem... On je spreman da potpiše SSP sa Srbijom čim budu ispunjeni neophodni uslovi", stoji u zaključcima.

"Podsećajući na zaključke Saveta EU iz decembra 2007. godine, on ponavlja svoje uverenje da bi napredak Srbije na putu ka EU, uključujući i status kandidata, mogao da bude ubrzan", dodaje se u dokumentu.

Savet, takođe, "pozdravlja početak dijaloga o viznoj liberalizaciji između Evropske komisije i Srbije", koji je predviđen za 30. januar.

Nacrt zaključaka Saveta ministara bi, kao i svaki put, mogao da bude promenjen na samom sastanku, jer zavisi i od toka debate.

Srbija će biti i glavna tema radnog ručka ministara "dvadesetsedmorice".

Na marginama Saveta ministara, "trojka" EU se sastaje sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Na susretu "trojke" EU-Srbije, uz prisustvo šefa diplomatije Jeremića, Uniju će predstavljati visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, komesar za proširenje Oli Ren i šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel.

Jeremić je najavio da će na sastanku sa "trojkom" preneti zvaničnu politiku i stav Vlade Srbije da je Srbija čvrsto opredeljena za svoju evropsku budućnost. "Preneću zvaničnu politiku, zvaničan stav Vlade Srbije da je Srbija čvrsto opredeljena za svoju evropsku budućnost i da se nadamo što skorijoj institucionalizaciji naših sve bližih odnosa", najavio je Jeremić u izjavi za B92.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE