• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik postavio ultimatum Ustavnom sudu BiH: Rok do petka u 12 sati, a onda slijede novi potezi RS

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH antiustavna i antidejtonska i dokaz da je ovaj sud dio “podmuklog plana urušavanja RS” i da ruši odluku o konstitutivnosti naroda i ravnopravnosti entiteta.

 Dodik o odluci Ustavnog suda BiH Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Dodao je da se ovaj sud ponaša bahato i antisrpski i da želi da Srbe majorizira i da ih isključi iz procesa ustavnog odlučivanja.

Dodik je podvukao da “ priča o rušenju BiH ne stanuje u RS”.

“Odluka koja je juče donesena podsjeća na onu iz 1991. kada ja Parlament donio odluku da Hrvati i muslimani donose odluke većinom, mimo Srba “, rekao je Dodik.

Naveo je kako poruke sa današnjeg sastanka u Banjaluci ne znače izlazak iz BiH, nego povratak u dejtonsku BiH.

“Vrlo smo odlučni da se krećemo ovim putem”, dodao je Dodik.

Rekao je i da bi naredne mjere mogle biti još “rigoroznije” i ponovio ranije stavove da će Vlada RS razmotriti da obezbijedi novac za sve predstavnike iz RS koji bi se eventualno povukli iz institucija na državnom nivou.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je podvukla da je ovo skandalozna situacija koju je prouzrokovao Ustavni sud BiH.

“Očekuje nas nekoliko važnih koraka. Mi nismo pobunjenička grupa nego predstavnici institucija. Pozivam sve naše ljude da budu oprezni. Ovo je jedna u nizu vrlo bahatih i bezobraznih stvari koje se dešavaju u okviru BiH, ovakve odluke su usmjerene ka prekrajanju BiH i naših ustavnih prava koje namjeravamo braniti na sve moguće načine”, rekla je Cvijanović.

Izvor: Srna/Jelena Savić

Izrazila je razočarenje reakcijama evropskih zvaničnika i Evropske unije, te dodala i da je obeshrabruje ponašanje partnera iz FBiH koji “likuju” u situacijama kada dolazi do preglasavanja.

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj takođe su pozvali Ustavni sud BiH da povuče svoju posljednju odluku.

Neki su izrazili “žaljenje” što danas u Banjaluci nema jedinstva, jer sastanku nisu prisustvovali opozicionari, dok su drugi, poput Darka Banjca iz NPS-a, ocijenili da ne razumiju njihov nedolazak u ovako krucijalnim trenucima za RS kada više “nema nazad”.

“Nemojte sumnjati da smo sposobni da ove procese dovedemo do kraja”, kazao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Dodik je danas u Banjaluci održao sastanak sa predstavnicima institucija iz RS i predsjednicima parlamentarnih stranaka iz ovog entiteta "povodom najnovije antiustavne odluke takozvanog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Sastanku nisu prisustvovali predsjednici opozicionih partija.

Ustavni sud BiH je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni pravila Ustavnog suda i brisao odredbu člana 39. čime je onemogućena eventualna blokada ovog suda, a nakon povlačenja sudije Zlatka Kneževića.

Član 39. odnosio se na pitanje odgađanja sjednice i glasi:

"Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati”.

Jedini sudija iz RS u Ustavnom sudu BiH je Zlatko M. Knežević, kojeg je NSRS krajem aprila pozvala da podnese ostavku. Knežević je potom obavijestio skupštinu RS da će nakon bolovanja, na kojem je trenutno, podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju.

“Da bi donio bilo kakvu odluku na plenarnom vijeću mora da prisustvuje bar jedan sudija iz RS i tri iz FBiH, a u ovoj odluci nije bilo sudije iz RS. To govori o njihovoj nervozi, pristupu i da su spremni da pod bilo kavim okolnostima idu da degradiraju RS. Nama je ovo dalo priliku da osvijestimo u kakvom trenutku se nalazimo”, rekao je Dodik.

Dodao je da je danas zaključeno da do petka u 12 sati Ustavni sud treba poništi svoju odluki i vrati je na prijašnju, odnosno da je ukine a ne da je suspenduje ili da i da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju sve dok se ne donese Zakon o ustavnom sudu BiH.

“Te odluke očekujemo do petka u 12 sati. Ukoliko toga ne bude, dogovorili smo da će predsjednik RS zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda RS o nastaloj situaciji i preporučiti pravni slijed ponašanja. Više sastanaka ove vrste neće biti, a nadležni u NSRS će odmah zakazati posebnu sjednicu NSRS za utorak na kojoj će se donijeti sljedeći zakoni i mjere – zakon o neprimjenjivanju odluka US BiH i o zaštiti osoba zbog kojih bi pokrenuli pitanje za ono na šta igraju – da je nesprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo. Da NSRS u utorak usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH i htino dostavi na odlučivanje Parlamentarnoj skupštini BiH. Treća stvar je da ćemo donijeti odluku o pokretanju izrade novog Ustava RS u roku od 90 dana”, istakao je Dodik.

Uskoro opširnije...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

@stav reci ti meni sta cemo mi to imati ako nam federacija uzme sve nadleznosti i imovinu da njom upravlja kako je njoj cefne. Nije moj otac ratovao za to da nam bakir i njemu slicni kroje sudbinu. Ovo je nasa Republika Srpska za koju smo se krvlju nasih oceva,brace,striceva,kumova,drugova izborili. Predati nadleznosti nekome u ruke ko nije predstavnik nase Republike bi znacilo da su svi izginuli za dzabe. Ne znam za vas ali ja to ne mogu da prihvatim!!!!!!!!!!!!!!!

ok

@RS Super. Ti onda uzmi dedinu pušku tandžaru i 5 zarđalih metaka pa kreni protiv vehabija i NATOa. Ali nemoj zvati i mene. Nisam toliki mazohista. Sve to može mudrije, pametnije, bez zatezanja konopca i čekati bolje geopolitičke okolnosti. Zašto bismo mi povukli guzonje iz sarajeva da ih plaća RS umjesto da zapošljavamo bijedu

Kuhana žaba

20 godina nas trzate sa ovakvim performansima i sad kad možda opasnost i postoji niko se više neće trzati jer je takvom politikom sve banalizovano. Do juče smo slušali nikad snažnija, jača, stabilinija RS... Na kraju balade, kako siješ tako žanješ.

Stav

Nemojte kopirati glupe Vučićeve poteze i izlaziti iz institucija bh. Zašto bi građani RS umjesto ulaganja u sport, kulturu, stanogradnju bračnim parovima itd. na svoja plaća uzeli par stotina dzabalebaroša foteljaša koji rade u institucijama. Time urušavate stabilnost budzeta RS, idete na mlin Federaciji koja će imati više novca i pravite situaciju totalne blokade i potrebe da se stranci umješaju i dokinu nadležnosti RS. A mi nemamo odgovor na to osim što možemo reći mi smo nezavisni. Oni nam dovedu EUFor i prinudnu upravu i RS ne postoji. Niko nije lud ratovati niti imamo čim

Bor

@Stav Ma ovo je još jedna igra, pa ko kontroliše ustavni sud nego Dodik

MONDO REPORTAŽE